Foto: Leif Weckström

PK-35 hittade sin guldskytt i Nya Zeeland

Hemma i Nya Zeeland pratar alla bara om rugby. Emma Kete har däremot fullt upp med att skjuta det finländska fotbollsguldet till PK-35. Det nyzeeländska nyförvärvet visade vägen när Vandalaget i seriefinalen slog HJK med klara 3–0.

På tisdag förra veckan landade ett flyg på Helsingfors-Vanda flygplats. Ut klev Emma Kete, en 24-årig nyzeeländska som spelat 42 landskamper och varit med i Nya Zeelands trupp både i senaste OS och i sommarens VM.

Men att flytta till Finland för att under ligans slutspurt förstärka PK-35 var ett helt nytt äventyr.

– Jag kände ingen och visste inte vad jag gav mig in på. Det var en chansning, jag var lite rädd. När planet landade minns jag att jag tänkte "vad har jag gett mig in på".

Efter några träningar med laget gjorde Kete i lördags sin debut för PK-35 mot dåvarande serieledaren Honka. Och nyförvärvet gjorde mål direkt när PK vann med 4–1.
Ytterligare ett par träningar senare var det på onsdag kväll i Myrbacka dags för Ketes andra match i Finland. Motståndaren på nytt en tabelletta, HJK. Och visst, Emma Kete slog till igen.

En dryg halvtimme var spelad när Eveliina Parikka från högerkanten slog ett hårt och lågt inlägg. Kete fanns på plats vid främre stolpen och krutade in 1–0, ett mål som löste upp nervknutarna och förde PK-35 mot en klar seger.

– Allt känns mycket bra. Jag har så roligt med laget. Då är det lätt att spela bra, när allt fungerar och jag trivs, förklarar Kete.

HJK:s bästa kvitteringschans kom faktiskt redan i anfallet efter öppningsmålet. Marianna Tolvanen var totalt frispelad med all tid i världen men lyckades inte överlista hemmamålvakten Rachael Ayegba.

PK-35 Vantaa–HJK
3–0 (1–0)
  • PK:s färska nyförvärv glänste. Nyzeeländska anfallaren Emma Kete gjorde öppningsmålet och amerikanska mittfältaren Beverly Goebel var bäst på plan. Stort plus också till 2–0-skytten Jaana Lyytikäinen.
  • Blir PK-35:s seger avgörande för guldstriden? Vandalaget gick upp i tabelltopp med fyra matcher kvar och har allt i egna händer. Full pott lär krävas – och är rentav troligt med tanke på PK:s återstående program: KMF borta, FC United hemma, Ilves hemma och KF 10 på bortaplan.
  • PK-35 har 53 poäng, Honka 53, HJK 52 och Åland United 50, Lika avgjord som herrligan är, lika dramatisk är titelkampen på damsidan. Med fyra omgångar kvar ryms alltså tätkvartetten inom tre poäng.

Mot PK-35 gäller det att ta vara på sina chanser, för särskilt många släpper det utmärkta mittbacksparet Jenae Seppälä-Maiju Hirvonen inte till. Missen blev ödesdiger för HJK, för efter paus såg PK-35 större, starkare och mognare ut.

Med en kvart kvar avgjordes matchen definitivt då Jaana Lyytikäinen från distans vackert sköt in tvåan och i slutminuterna snyggade Eveliina Parikka till slutsiffrorna till 3–0.

Efter att ha slagit två serieledare på raken är det nu PK-35 som klättrat upp i tabelltopp. Lagom till de avgörande omgångarna har skickliga tränaren Pauliina Miettinen fått sitt lag att hitta storformen, och dessutom letat upp två sena värdefulla förstärkningar i amerikanska speluppbyggaren Beverly Goebel och målsprutan Emma Kete.

– Efter VM flyttade jag till Lincoln i den engelska ligan men skadade bakre låret och missade många matcher. Eftersom säsongen där var på väg att ta slut bestämde jag mig för att flytta till Finland när chansen dök upp. Och det är jag så glad för att jag gjorde, säger Kete som nu bara är fyra omgångar från att få fira ett guld med sin pinfärska klubb.

När det handlar om Nya Zeeland och sport börjar man ju annars osökt tänka på rugby, och VM-slutspelet som börjar i morgon just i Nya Zeeland. Men till skillnad från de flesta av hennes landsmän är det ingen turnering som Emma Kete har blykoll på.

– Jag har inte hört något om rugby här i Finland, vilket är rätt skönt faktiskt. Inte för att jag har något emot rugby, men i Nya Zeeland pratar folk inte om något annat. Det är fint att vara i ett land där folk kan prata om andra saker också.