Väntad fotbollsförlust mot Holland: 0–2

Om motståndaren är flera klasser bättre finns det inte så mycket att göra. Finländarna valde att satsa på snygga förlustsiffror och föll till slut med 0–2 mot ettan på världsrankingen.

Att det skulle bli något annat än en finländsk förlust var aldrig aktuellt. Så för att försöka hålla liv i höstens positiva finländska fotbollsvind bjöd tränaren Mixu Paatelainen snabbt på en hyllning av motståndarna.

– Holland är ett fantastiskt lag. Ett superlag. Alla spelare är snabba och duktiga, på samma gång tekniska och starka, sade Paatelainen.

– Därför är jag väldigt nöjd med spelarnas inställning, organisation och koncentration, sade den färska tränaren.

Det gällde att försöka se det positiva efter en tvåmålsförlust på hemmaplan. För klasskillnaden var markant. Det var Häcken mot Arsenal, Djurgården mot Inter och HJK mot Milan – och ungefär så såg det ut också.

Totalfotbollens hemland hade totalkoll på läget, och fick genast från start i lugn och ro hålla boll mot ett finländskt lag som gladeligen slog sig på försvar. Något anfallsspel från hemmalagets sida fanns inte, utan taktiken låg i att krympa ytorna på egen planhalva och försöka tråka bort holländarna.
En inställning som förvånade Hollands tränare.

– Jag väntade mig att de skulle spela offensivare. Om man är hemmalag och har tappat chansen att avancera tycker jag man borde satsa mer framåt, sade Bert van Maarwijk.

Men att hålla siffrorna nere mot Holland är inte det lättaste, speciellt om Wesley Sneijder är i form.

Spelgeniet var på smågrinigt humör rent allmänt, men spelhumöret var desto bättre. Hans glimrande passningar satt på centimetern rätt och frågan var egentligen bara när den målgivande framspelningen skulle komma. Det tog 29 minuter. Sneijders fantastiska djupledsboll möttes av Kevin Strootman som lika elegant förde upp Holland i ledning.

Efter en knapp timmes spel avgjordes matchen definitivt. Perparim Hetemaj hade bestämt sig för att reta upp holländska busen Mark van Bommel och drog på sig en varning efter en stämpling i första halvlek. Att Hetemaj gick het var enkelt att se, och det var ett misstag av Mixu Paatelainen att inte byta bort honom i paus. Något som straffade sig när "Perpa" fick gult kort för filmning och Finland tvingades spela sista halvtimmen med en man mindre på plan.
Nån minut tidigare hade Hetemaj också skapat Finlands enda riktiga målchans. Hans glimrande långpassning hittade Kasper Hämäläinen vars lyftning sakta var på väg in i mål innan Erik Pieters hann upp bollen en meter från mållinjen.

Den bollen hade kunnat gå in, men att Finland skulle kunna kvittera med tio man fanns inte på kartan.

– Vi kämpade exemplariskt, men hade att väldigt bra lag mot oss. Taktiken fungerade, det fanns ingen orsak att pressa högre, sammanfattade nya kaptenen Niklas Moisander.

– Vi höll oss kompakta. Mest irriterar det att vi släppte in det första målet. Sen tyckte jag att domaren gjorde fel vid utvisningen och det är väldigt svårt att spela med tio man, konstaterade Mikael Forssell och påpekade att  sifforna 0–2 inte är "rättvisande".

För ett andra holländsk mål blev det, då Luuk de Jong på tilläggstid kontrade in tvåan efter att Robin van Persie, Klaas-Jan Huntelaar och inhopparen Eljero Elia missat chanser. Riktigt vassa var de orangefärgade inte den här kvällen. Det behövdes ju inte.

För finländsk del fanns det mest positiva längst fram och längst bak. Lukas Hradecky gjorde en utmärkt match i mål och stod för en handfull lysande räddningar. Och på topp var Mikael Forssell pigg och aktiv i sin otacksamma uppgift. De största besvikelserna var de mest omsusade spelarna. Roman Eremenko såg sannerligen inte ut som en 13 miljonersman och också Teemu Pukki och Alexander Ring hade denna gång för tufft motstånd.

– Vi är på de första metrarna av en lång resa. Vi spelade mot världens bästa lag och gjorde det svårt för dem, sammanfattade Paatelainen.

Fast särskilt svårt var det aldrig for Holland. I själva verket tre väldigt enkla poäng. Om nu någon hade väntat sig något annat.