Kotti på topp. Tuukka Kotti var Finlands bästa spelare och gästernas Tomas Barroso hade stora problem med att hålla honom i styr. Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Litauen hägrar för Finlands basketherrar

Vinn också då spelet inte riktigt stämmer. Enligt en klyscha kännetecknar det ett bra lag. Finland är på väg mot EM i Litauen som kör i gång om två veckor.

 - Att vi vinner med så här bred marginal med detta usla skytte är ett gott tecken, säger tränaren Henrik Dettmann.

Bara maximalt oflyt under återstoden av kvalet kan snuva blåvitt på en plats bland Europas bästa. På basis av gårdagens dust är det väldigt svårt att tänka sig att Portugal kan slå Finland på hemmaplan om lagen fortfarande har något att spela för nästa vecka. Så pass stor var nämligen klasskillnaden.

– Defensivt var vi mycket bra. Offensivt kunde vi ha varit betydligt vassare. Men alla killar gav allt och det var vi skyldiga den här publiken som hejade fram oss på ett fantastiskt sätt, säger Tuukka Kotti.

Kotti kan själv vara väldigt nöjd med sin insats. Han var poängbäst tillsammans med Shawn Huff med sina 16 poäng. Sju returer och tre steals hann han också med.

– Det var skoj att spela. Vi var väl förberedda och även om vi saknade det där naturliga flytet i skyttet kändes det som att vi hade koll på läget, menar Kotti.
Finland kunde ha avgjort den här tillställningen i ett väldigt tidigt skede men då skyttet från distans vållade blåvitt oerhörda problem före paus kunde gästerna inledningsvis på något sätt hänga med de skickligare motståndarna. Under första quartern brände Finland fem av fem trepoängsförsök, före paus satt bara två skott av elva. Upphaussade duon Teemu Rannikko och Petteri Koponen fick några öppna lägen per skalle men snedvirke var kvällens melodi. Rannikko fick in en trea före paus men tappade boll några gånger på ett amatörmässigt sätt. Koponen verkade något övertänd även om han bjöd på ett par läckra passningar.

Det var många armbågar i ryggarna på lusitanerna och storstjärnan fick i ett tidigt skede problem med sina fouls. Drygt tolv minuter in på matchen hade han redan samlat på sig tre fouls och efter det var tränaren Henrik Dettmann tvungen att skära ner på Bolognaspelarens speltid.

– Petteri hade det tufft där ute. Men han gav inte upp. Alla killar ger allt för varandra och det gläder mig som tränare, menar Dettmann.

 
Finland-Portugal
68–56 (15–15, 16–7, 20–18, 17–16)
  •  +6108 pers på basket. Inte varje dag det händer i Finland. Och stämningen var betydligt bättre än vad som är kutym under HIFK:s grundseriematcher.
  • ! Shawn Huff och Tuukka Kotti. De två lyste upp den höstgråa kvällen på ett trevligt sätt.
  • ?  Om blåvitt drömmer om någon som helst framgång i Litauen måste skyttet bli oerhört mycket bättre. 25 procent av treorna och 55 procent av tvåorna håller inte.
  • Återstående matcher i gruppen:
  • Ungern-Portugal, Finland-Ungern, Portugal-Finland.

Enkel seger

Ju längre matchen led, desto markantare blev klasskillnaden. Finland kunde utan att glänsa rätt enkelt rulla ut lusitanerna som inte hade någon medicin mot den finska aggressiviteten.

– Vi hade en helt annan bredd på bänken och det gav utdelning, säger Dettmann.

Finländarna var på motståndarna som bålgetingar och ett något trögbent Portugal hade inte mycket att komma med mot ett Finland som mot slutet kunde spela ut största delen av registret. Storpubliken på 6108 njöt alldeles uppenbart i fulla drag då Finland mer eller mindre spelade sig till en plats i EM.  Två av tre lag går vidare till EM och slår Portugal Ungern på torsdag är saken klar. Vinner Ungern får Finland chansen att säkra biljetterna till Litauen på söndag då Pustans söner besöker vår huvudstad.

– Jag tänker inte på det där just nu. Vi tar matcherna som de kommer. Jag har ingenting emot att spela inför en dylik publik igen, säger Kotti.