Pangstart. Berat Sadik gjorde mål efter tre minuter. Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Viljan i HJK räcker långt

Ingen bländande insats av HJK, men trots det en seger över Honka i derbyt. Ett riktigt viljemål av Aki Riihilahti sänkte Esbolaget när HJK vann med 2–1.

 

HJK fick en kalasstart när bollen hittade rutten till Honkas mål efter bara tre minuter. Esbolagets markering brast totalt och Berat Sadik kunde enkelt nicka in 1–0 på ett millimeterprecist inlägg av Teemu Pukki.
 
I det här skedet trodde de flesta att det var starten på ett ensidigt målkalas i HJK:s regi. HJK dominerade stort matchens första halv timme, men presterade bara halvfarliga lägen. I stället tog Honka allt mer över spelet och var snubblande nära att utjämna när Jussi Vasaras inlägg ändrade riktning och höll på att överrumpla Ville Wallén i hemmalagets bur.
Honka utjämnade till 1–1 i den 71:a minuten och sett till spelhändelserna var det mer än välförtjänt. Jussi Vasara kunde ostört kruta på drygt fem meter utanför straffområdet. Det precisa skottet var snyggt och Wallén var chanslös när bollen studsade i mål via stolpen.
 
Men det dröjde bara fem minuter innan HJK tog ledningen på nytt. Aki Riihilahti kunde från närhåll göra matchens segermål. Bollen studsade likt en flipperkula framför Honkamålvakten Tomi Maanoja och till slut smällde Riihilahti in läderkulan.
– Det finns tydligen inga andra sätt för mig att göra mål. Jag nosade mig till läget och pangade in bollen. Det var en bra insats av mig med tanke på att min medverkan var osäker. Jag har problem med höften och rörde mig styvt. Snabbaste rörelserna gjorde jag i målgesten, säger Riihilahti.
 
Kritik av Lehkosuo
Honkas insats var på intet sätt undermålig, men på de chanser man skapade hade det krävts en större effektivitet. Demba Savage, till exempel, brände två solklara lägen.
– Vi höll långa stunder jämna steg med HJK men saknade vinnarskallen. Det är snöpligt att vi inte lyckades försvara tillräckligt aggressivt när HJK gjorde sitt andra mål. All heder åt Riihilahti, men ett slappt försvar av oss. I motsats till HJK saknar vi förmågan att vända jämna matcher till segrar, säger Honkas tränare Mika Lehkosuo.
 
Ojala tog farväl
Hos HJK gjorde Juhani Ojala sin sista match innan flytten till schweiziska Young Boys. Enligt tränaren Antti Muurinen var hans adepter inställda på att ge Ojala en fin avskedsgåva.
– Det var inte säsongens mest högklassiga insats av oss och mot den bakgrunden känns det skönt att vi rodde segern i hamn för ”Judes” skull. Det var han värd.
 
Riihilahti inflikade med hyllningar till Ojala.
– Att han i avskedspresent får en HJK-tröja med nummer 18 på ryggen och texten ”chef” vittnar om hans kvaliteter. Han snackar inte mycket, men när han gör det är det innehållsrikt från början till slut, säger Riihilahti.
HJK meddelade strax innan avspark att man tecknat på ett 2,5-årigt kontrakt med före detta Honkaspelaren Joel Perovuo, som spelat i Stockholmslaget Djurgårdens IF.