Finland inledde kvalet med knapp seger

När det finländska landslaget trodde att segern redan var säkrad hämtade Ungern in ett försprång på tolv poäng och såg till att den första EM-kvalmatchen blev möjligast jämn.

Henrik Dettmans basketherrar besegrade till slut Ungern i öppningsmatchen i EM-kvalet med siffrorna 75–73 (23–24, 14–13, 24–15, 14–21) på bortaplan och fick därmed en perfekt start på kvalet.

Matchen blev ändå en riktig thriller då hemmalaget Ungern i slutet hämtade in Finlands försprång på 12 poäng och till och med gick upp i ledning. Finland passiverades och invaggades i falsk trygghet av den lovande starten.

Ungern fick hemmapubliken med sig och med fem minuter var ställningen jämna 73–73 och finländarnas krafter såg ut att tryta.
Under de avslutande minuterna drog de blåvita det längsta strået och såg till att kvalet inleddes med en en knapp seger.

Gerald Lee junior satte den avgörande korgen i slutsekunderna och stod för sammanlagda 14 poäng. Teemu Rannikko var Finlands effektivaste spelare med 16 pinnar. Kimmo Muurinen noterades i sin tur för 12 poäng

Finland möter Portugal på hemmaplan på måndag. Av de tre lagen avancerar två till EM-turneringen.