Ari Mannio behärskade motvinden på Paavo Nurmi-stadion bäst. LEHTIKUVA / Markku Ulande

Spjutnationen presenterar: Mästare Mannio

En ny spjutmästare presenterade sig och samtidigt tändes hoppet om att Finland trots allt kan ha någonting att säga till om i paradgrenen i VM. Ari Mannio tog FM-guld med ett resultat som ger honom en plats bland de sju bästa i världen i år.

Med tanke på att Ari Mannio har tre mästerskapsmedaljer på juniorsidan av vilka ett är guld för 22-åringar är han överraskande okänd för den finländska friidrottspubliken. Men den saken lär det en bli en ändring på från och med VM.

– I Daegu är en poängplats minimimålsättningen. Det här känns bra men det får inte heller kännas för bra för det gäller att göra bra ifrån sig också i Daegu, säger den färska guldmedaljören i spjut.
Tack vare titeln och segerresultatet på 85,12 meter kan Mannio känna sig säker på att en av de tre spjutplatserna i VM-planet är hans. Han var en tänkbar VM-kandidat redan för två år sedan men först nu blir mästerskapsmålet verklighet.

– Det känns inte så väldigt märkvärdigt med tanke på att jag ju varit med i juniormästerskap många gånger, säger en mycket samlad mästare som till vardags jobbar inom armén.
I och med att Tero Järvenpää i går tog silver på 80,10 och bronsmedaljen gick till förhandsfavoriten Antti Ruuskanen på 79,51 kunde man tro att Mannio var oerhört nöjd också över själva resultatet på Paavo  Nurmi-stadion. Men trots sin ödmjuka inställning vet 24-åringen vad han går för.

– Segerkastet var lite ditåt. Det finns chanser att förbättra ytterligare, säger Mannio och tillägger att han hade förväntat sig en lite högklassigare FM-final än så här.

Mannio själv ger inte sken av att någonsin ha tappat tron på att han har förmågan att visa vad han går för men hans pappa och tränare, Tapio Mannio, har gjort andra iakttagelser.

– Efter att Ari tog VM-guld för soldater för ett par veckor sedan märkte man att han blev sitt vanliga jag igen. Då fick han tillbaka självförtroendet, säger den äldre kopian av Ari och tillägger skämtsamt att han hört att var fjärde OS-vinnare jobbar inom armén.

På en annan punkt är tränaren och hans adept helt överens.

– Guldet leder inte till någon som helst press men jag tror att Ari kan kasta ännu längre än så här om allt stämmer.

Duell att vänta

Medan Mannio direkt efter segern meddelade att han inte kommer att tävla i Villmanstrand på lördagen utan i stället ägna sig åt att i lugn och ro ladda upp för VM tätnar kampen om de resterande två platserna.
Tero Pitkämäki är fortfarande ett stort frågetecken medan Antti Ruuskanen inte övertygade i FM. I går spräckte dessutom Tero Järvenpää B-gränsen och satsar allt för att kasta flera bågar över 80 meter i kommande Elittävling.

– Nu började resultatet åtminstone på en åtta. Med tanke på hurdan situationen har varit på sistone är det här en positiv utveckling, säger gårdagens silvermedaljör Järvenpää, ett mer välkänt namn för finländsk spjutpublik.

Nu har också Ari Mannio presenterat sig på guldnivå: 24 år, finländsk mästare och en av tre finländska spjutherrar att hålla ögonen på i VM.