Uselt genrep. Minna Nikkanen fick inget att stämma i finalen.

Osku Torro tackar nej till VM-platsen

Under FM-helgen var det tänkt att den finländska VM-truppen skulle växa. Men det gick tvärtom. Osku Torro meddelade efter höjdfinalen att han inte tänker åka till Daegu.

Osku Torro hörde tillsammans med Minna Nikkanen, Jonathan Åstrand och gångarna Jarkko Kinnunen och Antti Kempas till de fem idrottare som redan tidigare i sommar fick klartecken av friidrottsförbundet att åka till VM. Men nu meddelar Torro att han inte alls tänker resa till Daegu.

– Jag kan hoppa men inte hoppa bra med det här knäet. Jag har inte råd att ge konkurrenterna ett sådant försprång som de får om jag reser till VM och sedan är ur spel i flera månader, säger Torro och har därmed slagit fast att Finlands VM-trupp under Kalevaspelen inte blev större utan i stället mindre.

Torro skadade knäet redan i mars men har trots det tränat och tävlat hela sommaren. I FM klarade han endast höjden 220, vilket bara räckte till silver då Jussi Viita tog guld på samma höjd.

– Jag kommer att skriva eller berätta om det här mera sen. Vi får se när och var det blir operation av knäet. Det känns så tungt, säger Torro nedstämt.
Innan han traskar vidare utan den vanliga spänsten i stegen hinner silvermedaljören ännu en gång konstatera att det alltså inte är så att han inte skulle kunna hoppa i Daegu, men att han inte just nu har förutsättningar att göra det bra och då kvittar det.

Tekniken stämmer inte

En annan vars aktier rasat under säsongen är stavdamen Nikkanens. Efter att Nikkanen togs ut till VM-truppen har ingenting gått hennes väg och FM bjöd inte på någon förändring på den punkten. Att Nikkanen tog FM-guld är en klen tröst då det skedde på för henne mycket anspråkslösa 412.

– Det tycks inte bli till någonting nu, vad jag än gör, säger Nikkanen.

Det är svårt att tro att man har en färsk guldmedaljör framför sig när Nikkanen uppgivet förklarar att det är de sista stegen som inte stämmer och att hon fram till VM-starten måste satsa på tekniken.

För trots att Nikkanen som bäst under utomhussäsongen noterats för 430 kommer slutspurten inför VM att se ut som vanligt.

– Jag tävlar inte mer innan Daegu. Det är så min taktik brukar se ut.

Nikkanen, som varit en idrottare som presterat allra bäst i stora tävlingar, är förvånad över att allting nu fungerar bra på träning men inte när tävlingshoppen står i tur.

– Också i dag tog jag enkelt 440 under uppvärmningen.

Men så har Nikkanen heller inget motstånd att tala om på de finländska arenorna sedan Vanessa Vandy lade av med tanke på att silvret i går gick till Tiina Taavitsainen på resultatet 382.

– Det blir ju inte som en tävlingssituation när det är på det här sättet, säger Nikkanen som om tre veckor kommer att få det motstånd som hon ber om och mer därtill då damerna tar sig an stavtävlingen i VM.