Lehtikuva/Jussi Nukari

Jonathan Åstrand gav skrämselhicka

Precis när landslaget trodde att skadeläget inte kunde blir värre kommer nästa kalldusch. Jonathan Åstrand kunde inte försvara sitt FM-guld på 200 meter på grund av en bristning i en magmuskel.

Jonathan Åstrand själv visste redan på förhand att allt inte var precis som det skulle inför FM. På uppvärmningen i Elittävlingen i Joensuu högg det till i magen och när det blev dags för försök på 100 meter i Kalevaspelen protesterade samma muskler igen.

– Sen sprang jag med tejp på magen i finalen, men det gick inte att få upp maximal fart, säger Åstrand, vars enda medalj i Åbo därför blev ett silver på 100 meter.

VM-resenären vill tona ner dramatiken och berättar att han inte ville säga något om åkomman tidigare för att det hela inte skulle blåsas upp.

– Skulle det vara VM-försök i dag skulle jag absolut löpa. Men jag vill inte riskera någonting och väljer därför att inte tävla i FM, säger Åstrand som under förmiddagen fick tre kortisonsprutor för att bristningen samt kramperna i magmusklerna ska läkas snabbare.

I och med att Åstrand på 200 meter redan är uttagen till VM-truppen är huvudmålet för sommaren så självklart att han inte vill riskera formen. Inte ens för en säker FM-medalj.

– Jag skulle ju kunna löpa för halvmaskin och kanske vinna ändå men jag tycker inte att det lönar sig, säger Åstrand och medger att han är lite besviken över att Kalevaspelen inte bjöd på mera än en silvermedalj.

När Elittävlingen i Villmanstrand står på programmet på lördagen kommer Åstrand att vara med och om inte annat i varje fall lunka i mål för att vinna den sammanlagda sprintcupen i tävlingsserien. Men samma sak gäller också här – all energi sätts på VM.

– Det enda som kan vara dåligt är om formen går neråt på grund av att jag inte kan ta i och träna ordentligt. Men det här borde inte vara en sån skada och i bästa fall är jag återställd om ett par dagar.

Så fortsätter Åstrands Säsong

• Lördag 13.8: Elittävling i Villmanstrand med 100 meter på programmet.
• Fredag 2.9: Förmiddagsförsök på 200 meter i VM i Daegu och semifinal på kvällen. VM-finalen avgörs på lördagen.
• 9–10.9: Sverigekampen avgörs på Olympiastadion i Helsingfors.