Lehtikuva/Jussi Nukari

Fyra FM-guld till flygande Falkeniter

De växte upp ett par hundra meter från varandra, men det är på snäppet längre sträckor de dominerar stort i Finland. Goda grannarna Karin Storbacka och Niclas Sandells blev FM-helgens enda dubbelmästare.

Fyra medeldistanssträckor – fyra Falkenuppvisningar. Karin Storbacka, 24, och Niclas Sandells, 27, löpte rentav löjligt enkelt hem gulden på såväl 800 som 1 500 meter.

Att landets bästa löpare kommer från Pedersöre kommun är klart. Men inte bara det. Duon kommer från samma by, Sandsund.

– Vi har växt upp ett stenkast från varandra. Eller jag kastar inte så långt, men om det är de där som kastar, säger Sandells och pekar mot den pågående spjutfinalen.

– Åldersskillnaden mellan oss är rätt stor så har vi inte haft så mycket kontakt. Men min första tränare var ju Karins pappa Guy så på så vis har jag ju haft med dem att göra, förklarar Sandells.

Kanske inte så konstigt att de avgörande guldrycken under 1 500-metersloppen i Åbo var identiska. På bortre långsidan, med 200 meter kvar, satte först Storbacka i en extraväxel och ryckte snabbt upp ett jätteförsprång till konkurrenterna. Tio minuter senare på samma ställe var det sedan Sandells tur att få rivalerna att stå stilla.

– Jag fick löpa i lugn och ro, farten var bra. Tillräckligt för att de andra skulle bli trötta, men så att jag själv enkelt hängde med. Det fanns gott om krafter kvar, förklarar Sandells efter målgång.

På damsidan löptes vägen fram till det avgörande rycket i hårdare tempo, då Heidi Eriksson insåg att hennes chans till guld låg i bra fart och det bara gällde för Storbacka och Suvi Selvenius att hänga på.

– Det var ett märkligt lopp när min huvudkonkurrent är min träningskompis. Men ganska snabbt märkte jag att “ahaa, så här löper hon i dag”, förklarar Storbacka.
– När jag började spurta drog jag fullt direkt för att få upp en lucka. Jag kände mig fräsch och var relativt säker på att det skulle gå, säger Storbacka som till slut vann på 4.19,35, före Selvenius och Heidi Eriksson som fick ett brons för sitt slit.

I herrarnas taktiklopp räckte 3.45,41 till en klar seger för Sandells som hade gott om krafter kvar när han löpte i mål närmast före Miro Laurila och Riku Marttinen.
Och efter dubbla FM-guld fortsätter Sandells säsong nu med jakten på det personliga rekordet 3.39,43, med nästa försök i Villmanstrand på lördag. Och klarar han den tiden, är VM-gränsen på 3.38 inte alltför långt borta.

– Det är en stenhård tid, bara fyra finländare har genom tiderna löpt under den. Men jag vet att jag har chans, säger Sandells.
Finland har Sandsundborna redan erövrat. Nu vänds blickarna längre bort.