Foto: LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Hämäläinen jublade – Åstrand skrattade

Är det medaljerna eller tiden som räknas? Det var Finlands snabbaste man på 100 meter, Hannu Hämäläinen, och silvermedaljören Jonathan Åstrand av helt olika åsikter om.

Det var en strålande glad Hannu Hämäläinen som korades till mästare på 100 meter när gårdagens sista gren avgjordes på Paavo Nurmi-stadion.

– Säsongen har varit mycket varierande. Det här var en seger för tålamodet, säger Hämäläinen och syftar på att han tidigare under sommaren tvingades till en månadslång tävlingspaus.

Guldet på 100 meter är Hämäläinens första individuella FM-titel. Att segertiden i finalen blev 10,72 och därmed betydligt sämre än hans 10,48 i försöken bryr han sig inte om det minsta.

– Jag vet inte ens vad segertiden blev. Jaha, nå, det är ju ingen bra tid men det är medaljerna som räknas här och med motvinden var förhållandena långt ifrån de bästa.

Den färska silvermedaljören på samma sträcka, Jonathan Åstrand, är inte lika överslätande i sin analys av tiderna.

– Man kan inte göra annat än skratta. Det var ett värdelöst lopp i motvind. Ingen del av loppet var bra. Eller kanske de sista fem metrarna. Kanske, säger Åstrand men försäkrar samtidigt de närvarande om att han inte tänker börja gråta av besvikelse.

Med tanke på att Åstrand beskriver FM i Åbo som ett träningsläger där två guld står på spel är det kanske inte så märkligt att besvikelsen efter silvertiden 10,77 inte är enorm. Däremot sticker sprintern inte under stol med att han trots att 200 meter är paradsträckan ändå ska vara lyckas på 100 meter, åtminstone på nationell nivå.

– Jag kände att det inte kommer att lossna i dag och att det blir motvind. Men jag trodde ändå att det skulle gå hårdare. Nu var standarden låg, kommenterar Åstrand loppet där bronset gick till Jarkko Ruostekivi.

I dag står Kraftlöparens viktigaste tävling under FM-helgen på programmet då medaljerna på 200 meter delas ut.