Foto: LEHTIKUVA / Jussi Helttunen

Wicks tabbe förlängde sviten

IFK Mariehamns målvakt Josh Wicks har kallats hela ligans bästa spelare. Också borta mot HJK höll han med sitt storspel nollan i 80 minuter. Då kom tavlan som gav Klubi nionde hemma- segern på lika många matcher.

Att Champions League-kvalet tär på HJK:s krafter är klart. Med tankarna redan på Dinamo Zagreb tog lagets segerrad slut borta mot Jaro förra veckan, och nu var det väldigt nära att Klubi för första gången i år skulle ha tappat liga- poäng också på hemmaplan.

Ännu med tio minuter kvar att spela höll ett hårt kämpande IFK Mariehamn 0–0. De chanser som ett omständigt HJK trots allt skapade räddades säkert av briljanta bortamålvakten Josh Wicks. Fram till HJK:s vänsterhörna i den 81:a minuten.

– Jag bara gjorde ett misstag. Jag försökte boxa bort den, men fick bara upp den. Jag fick inte ut bollen, förklarar Wicks.

Hur irriterande är det? Att spela perfekt i 90 minuter förutom en miss, och så blir den matchavgörande.

– Det gör alla andra räddningar betydelselösa. Jag är chockad över att jag fick den här medaljen, det känns inte bra, säger Wicks med priset som matchens bästa spelare i sin hand.

Via Wicks nypor seglade bollen mot bortre stolpen där pigga inhopparen Teemu Pukki skarvade den bakåt åt HJK:s mittback Mathias Lindström.

– Jag stod vid mållinjen och fick in bollen med höften. Det var redan andra målet jag gjort från den positionen i år, jag är farlig där vid mållinjen, säger Lindström och flinar.

Försvararens fösning blev värd tre poäng. Hemmasviten levde farligare än den gjort tidigare, men HJK har nu vunnit 27 poäng av 27 möjliga på Sonerastadion i år. Maximal pott också vid serieslut är fullt realistiskt.

– Klart det är en målsättning för oss att hålla saldot. Precis som fallet var med vår vinstsvit som sprack är det en motiverande faktor. Fast det är ju inte det viktigaste, säger Lindström.

Nu när tre poäng är bärgade kan du vara ärlig. Hur svårt var det att spela den här matchen mitt mellan Zagreb-mötena?
– Man kan ju titta på spelet och dra sina slutsatser. Det var ingen bländande insats.

Nej, långt ifrån. Bara tre dygn hade gått sedan urladdningen mot Zagreb, men skillnaden i intensitet var enorm. Tempot var lågt, flytet var borta och matchen hackade fram med mängder av felpassningar.

Mariehamn slet bra och snudd på förtjänade att bli första ligalag som fick med sig poäng från Helsingfors. Men utan att ta bort något från ålänningarna var det här inte samma HJK som tagit de åtta tidigare hemmasegrarna i seriespelet.

HJK hade bytt bort fem spelare från sin förstauppställning jämfört med Zagreb-matchen, och av dem fanns Rafinha och Dawda Bah inte ens på bänken, en duo som lämnade massiva hål efter sig i HJK:s formation.

Men trots det grötiga spelet och felpassningarna hade HJK tillräckligt med chanser för att ta ledningen redan tidigare. Men Berat Sadik fortsatte att bränna lägen och avsluten från Akseli Pelvas och Sebastian Sorsa räddades fint av en amerikansk ålänning som var på god väg att bli poängräddare.

– Det var kul att spela mot ett bra lag. Jag blev målvakt av en anledning, att få göra räddningar. Och det gjorde jag också – i 80 minuter, sammanfattar bortakeepern.

För sedan förvandlades hjälten till antihjälte. Josh Wicks hängde tvätt och HJK förlängde sin hemmasvit.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.