Ville Peltonen tände hoppet för HIFK

Då insatserna stiger och det behövs matchvinnare stiger Ville Peltonen fram. I går tände han HIFK:s hopp genom att skjuta lagets båda mål.

Efter den andra förlusten mot Jokerit i lördags efterlyste Ville Peltonen mer vilja, rätlinjighet och att hans lag måste köra fränare på mål. I går visade han i praktiken vad han menade då han först tryckte in 1–1 mitt i matchen och sedan med lika stor beslutsamhet satte 2–1 med bara 22 sekunder kvar att spela.

– Man kan inte alltid lyckas med det man försöker men det viktiga är att man är redo för att kunna lyckas, säger Peltonen efter den dramatiska och livsviktiga segern.

– Det handlar om att ge sig själv chansen att kunna avgöra. Det är precis vad han gjorde. Efter att HIFK-spelarna knappt varit på några returer alls framför Jan Lasak i de två första matcherna visade Peltonen vägen med att slå in två puckar från närhåll just på returer. En tredje gång granskade domarna en retursituation från video.

– Vi visade stor beslutsamhet i vårt spel i dag. Vi kämpade hårt, var det bättre laget på isen och förtjänade segern. Vi var starkare på de områden på planen varifrån man gör mål, säger kaptenen. Han är lugnet själv och har samma ansiktsuttryck han hade efter den första kvartsfinalmatchen då laget hade förlorat med 0–1 på hemmaplan. Inget i hans kroppsspråk berättar att han just avgjort den tredje matchen och tänt hoppet för sitt lag. – Det är klart att jag är förbannat nöjd.

Vi tog en välförtjänt seger och det är en belöning vi förtjänade efter allt det hårda arbete vi gjort under den här matchserien, säger han. – Den största skillnaden jämfört med de tidigare matcherna var att vi kanske var mer fokuserade. HIFK-kaptenens tankar gick redan i går kväll till morgondagens match i Hartwallarenan. Då efterlyser Peltonen att hans mannar ska fortsätta på samma sätt som i går och se till att matchserien står 2–2. – Vi ska kämpa på samma sätt på bortaplan som här hemma.

Man mot man, byte för byte och hela tiden med hög intensitet. Han poängterade också vikten av att han fått tillbaka bekanta kedjekompisarna Mikael Granlund och Juha-Pekka Haataja bredvid sig. Trion tände till ordenligt i andra perioden och snurrade gång på gång upp Jokeritförsvaret med finurliga små passningar och positionsbyten längs sargerna. – De två och Martti Järventie och Mikko Kurvinen tillförde mycket till vårt spel. Det är klart det hjälper att han bekanta killar bredvid sig.

Och visst har det synats i vårt spel att vi saknat flera nyckelspelare, säger Peltonen. Filip Saxén filip.saxen@hbl.f HIFK–Jokerit 2–1 (0–0, 1–1, 1–0) Jokerit leder med 2-1 i matcher.

• Bäst i HIFK: Ville Peltonen. Kaptenen steg fram då det mest behövdes. Först satte han kvitteringen 1–1 och sedan slog han in 2–1 i slutet. • Bäst i Jokerit: Jan Lasak. Jokeritmålvakten verkar stortrivas på Nordenskiöldsgatan. I fredags höll han nollan coh i går var han igen strålande. • Speciellt: Publiken buade upprepade gånger då Ossi Väänänen hade pucken. Hans tackling mot Granlund i match ett var varken glömd eller förlåten i Ishallen. • Fortsättningen: För HIFK är det betydligt lättare att resa till Böle med 1–2 än 0–3 i matchsergrar. Följande match spelas i morgon