De sjuka och fattiga behöver stöd, inte piskor

Hellre frisk och rik än sjuk och fattig brukar man säga.


En färsk och brett upplagd undersökning visar inte bara att påståendet stämmer, utan också att den som är fattig faktiskt också ofta är sjuk. Eller uttryckt på ett annat sätt; hälsorelaterade och ekonomiska problem hopar sig allt oftare och drabbar samma personer.
Undersökningen, "Huono-osaisten hyvinvointi Suomessa" är en bred kartläggning av de mest utsatta grupperna i Finland och visar bland annat att nästan varannan person som får arbetsmarknadsstöd också har en kronisk skada eller sjukdom.
En av slutsatserna i undersökningen är att den här gruppen skulle ha lättare att igen hitta ett arbete om de skulle få mera psykosocialt stöd och ha bättre tillgång till hälso- och sjukvård. De förändringar i arbetslöshetsskyddet som i syfte att sporra till arbete har inneburit skyldigheter och sanktioner har däremot inte förbättrat sysselsättningen men nog försämrat de arbetslösas utkomst. Glädjande nog konstaterar forskarna att också mycket gott har gjorts, bland annat satsningarna mot bostadslöshet och fattigdomspaketen på 2000-talet.
Det är lätt att hålla med om forskarnas rekommendation att man borde höra på de utsatta personerna och lära av deras erfarenheter när beslut som gäller dem fattas.