Mänskliga rättigheter är mer än poängplockning

Kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki (VF) viftade med en regnbågsflagga i lördags när han följde med VM i friidrott på Luzjnikistadion i Moskva.

Ministern protesterade därmed mot den ryska lagstiftningen som förbjuder så kallad homosexuell propaganda riktad till barn och unga.

I Finland är det många som gillar att Arhinmäki på det här sättet visade vad han tyckte. Det har synts i de sociala medierna. Men Arhinmäkis protest har också kritiserats (se Andras röster), bland annat för att han är minister, representerar Finlands regering och har andra påverkningskanaler. Men också för att han nu protesterade mot förtrycket av de homosexuella i Ryssland men inte andra ryska minoriteter. Eller för att han inte har rest till arabiska länder och där viftat med sin regnbågsflagga.

Det finns också de, särskilt inom idrottsvärlden, som upprepar mantrat att idrott och politik inte ska blandas ihop. Men allt som har med liv och mänsklig verksamhet att göra har också med politik att göra. Idrotten är inget undantag.

Mänskliga rättigheter och försvaret av dem är något som höjer sig över politisk poängplockning. Därmed försvarar protesten sin plats, trots de poäng Arhinmäki med sin flaggdemonstration otvivelaktigt plockade här hemma. Det är bättre att säga ifrån än att låta bli.