Historiskt avslappnat toppmöte

Sverige är det perfekta depåstoppet för Obama på vägen till G20. Mötet med Reinfeldt saknar på förhand all spänning.

Sverige är en av de äldsta nationalstaterna i världen och USA har varit erkänd som republik i 230 år, men det blir första gången som ett bilateralt toppmöte äger rum mellan länderna när president Barack Obama träffar statsminister Fredrik Reinfeldt i början av september.

Man hade kanske på svenskt håll önskat att den nästan högtidliga tilldragelsen skulle ha motiverats av något annat än Obamas inställda träff med Vladimir Putin. Reinfeldt var också mycket försiktig i sin första kommentar och pratade luddigt om "en god möjlighet att diskutera den politiska och ekonomiska utvecklingen i världen".

Från Vita huset hette det lika platt och artigt att "Sverige är drivande när det gäller världshandel och ökade investeringsmöjligheter, liksom i utvecklingen av ny, ren teknik och en hållbar miljöpolitik."

Sverige har länge varit USA:s vän – inofficiell allierad – och Reinfeldts borgarpolitik ligger nära Demokraternas samhällssyn. Allt tyder på att "Cirkus Obamas" Stockholmsbesök blir en avslappnad och friktionsfri tillställning där besvärliga frågor undviks.

På finskt håll tuggar man däremot på naglarna i väntan på en officiell inbjudan från Reinfeldt till president Sauli Niinistö att vara med på ett hörn.

Bakgrunden till det hastigt hopsydda mötet är sprickan i relationerna mellan USA och Ryssland, som i och med fallet Snowden utvidgades till en ravin av kalla krigets mått. Under sin första presidentperiod förde Obama aktivt en försoningspolitik, inte minst med Ryssland, men sedan omvalet i fjol har förhållandet mellan de gamla kombattanterna isats till igen.

Putins rådgivare Juri V. Usjakov talar med ryska glasögon på näsan när han säger att det underliggande problemet är att USA inte erkänt Ryssland som en likvärdig supermakt. Och som den lillebror Kreml är, trilskas Putin i alla instanser, och slopade till exempel G8-mötet på Camp David i fjol.

Nedrustningen, Natos missilförsvar i Europa, Syrienfrågan, handelstvister, adoptionsförbud och ekonomiska sanktioner på grund av människorättssituationen i Ryssland är några av de stora gruskornen i båda parters skor.

Asylbeslutet för Edward Snowden var bara sista droppen.

Politiska analytikern och Putinkritikern Andrej A. Piontkovskij sade i New York Times att Putin de facto ser Obama som svag, till och med föraktar honom och därför gärna trappar upp konflikter. Obama vet också mycket väl hur man irriterar Moskva. Till exempel genom att bjuda in de baltiska statsledarna till Vita huset precis innan G20 i Ryssland.

Obama kunde ha visat statmannaskap och träffat Putin trots allt, men valde att ta chansen att klä av sig sina grusfyllda skor en stund och lägga upp fötterna på soffbordet hos Reinfeldt.