Huggormar i publiken fick Sipola att sjunga ut

Musikern Mikko Sipolas insändare i Västra Nyland (30.7) har under de senaste dagarna spritt sig som en löpeld i de sociala medierna. I insändaren skriver den tvåspråkige Sipola om att han fått "en hel massa skit" av Ekenäsborna efter att han har gjort en skiva på finska.

Droppen som fick Sipolas bägare att rinna över var en färsk spelning i Ekenäs där han uppträdde med några finskspråkiga musiker. Sipola skötte en del av mellansnacket på finska, vilket ledde till högljudda protester bland några svenskspråkiga i publiken. Den sårade Mikko Sipola fick nog och meddelade samtidigt att han inte tänker uppträda i Ekenäs på en tid.

Även om tonen och framför allt slutsatserna var annorlunda, kan man dra en parallell till Kirsi Virtanens beryktade radioprogram för några år sedan. Virtanen ondgjorde sig då över finlandssvenskarnas allmänna inställning till finskan och specifikt österbottningarnas ovilja att lära sig finska. Sedan spårade hon ur och myntade "vi när en huggorm vid vår barm".

Sipolas insändare är en sund påminnelse om de känsliga förhållandena som gäller på en tvåspråkig ort med en stor språkmajoritet. Budskapet i hans krassa text är förhoppningsvis en väckarklocka för alla i majoritetsställning och samtidigt ett totalt underkännande av de nedslående språkattityder som vissa finlandssvenskar har.