Husarresten är ett välkommet alternativ till fängelse

De första resultaten från den nya övervakningen med elektronisk fotboja är positiva. Enligt brottspåföljdsverket bröt endast cirka sex procent av de dömda mot straffet i fjol.

Den nya strafformen introducerades 2012 för personer som dömts till maximalt sex månaders ovillkorligt fängelse för vanligtvis rattfylleri, egendomsbrott eller totalvägran. Den dömda måste följa ett noggrant veckoschema och får inte avlägsna sig från hemmet utan godtagbar orsak. All användning av alkohol eller droger leder automatiskt till fängelse.

På sikt är den elektroniska övervakningen en god ekonomisk investering. Enligt Justitieministeriets kalkyler kommer övervakningen med fotboja att kosta endast en tredjedel i jämförelse med ett fängelsestraff på en anstalt. Inledningsvis är den ekonomiska vinningen inte så stor på grund av de höga initialkostnaderna.

Statistiken över återfallsbrottsligheten visar att fängelserna sällan lyckas med sin rehabiliterande uppgift. Tvärtom klipper fängelset ofta av de sista eventuellt fungerande banden till det civila livet. Med en elektronisk fotboja har fången en realistisk chans att behålla sin bostad och sitt jobb.

För fångar som inte bedöms vara farliga för sin omgivning, kan den elektroniska fotbojan vara en räddning från tyngre kriminalitet.