Kyrkan måste omdefinieras utan statens beskydd

Svallvågorna efter inrikesminister Päivi Räsänens kontroversiella sommartal går fortsättningsvis höga. Olav S Melin, tidigare chefredaktör för de kyrkliga tidningarna Kotimaa och Kyrkans Tidning, anser att de sista banden mellan stat och kyrka borde klippas av. Hans motivering är att många i dag blandar ihop kyrkans och ministerns ståndpunkter, med ödesdigra konsekvenser för kyrkan.

Ärkebiskop emeritus John Vikström är av annan åsikt och säger till Yle att en skilsmässa vore en ekonomisk katastrof för kyrkan. De starkaste banden mellan kyrkan och staten består i dag av att staten uppbär kyrkoskatten och att kyrkan får en del av samfundsskatten. Vikström har rätt gällande det potentiella inkomstbortfallet. Det är sannolikt få som i dag skulle följa Bibelns skattepolitiska rättesnöre och "betala ett tionde".
Frågan om att definitivt skilja kyrkan från staten måste föregås av en grundlig diskussion om kyrkans roll. I dag handhar kyrkan, förutom förkunnandet och förrättningarna, också det praktiska kring begravningar och spelar en stor roll som ett socialt skyddsnät tack vare diakonin och ungdomsverksamheten.

Om skilsmässan mellan kyrkan och staten blir av skulle det troligen leda till fler uppgifter för kommunerna, vilket i sin tur skulle leda till en högre kommunalskatt.