Om du inte kan besegra dem, förena dig med dem!

Helsingin Sanomats avpolletterade chefredaktör Mikael Pentikäinen önskar ett tätare samarbete mellan Yle och tidningshusen. Pentikäinen, som tidigare främst har profilerat sig som en stor Yle-kritiker, anser att tidningarnas trängda läge nu kräver nya pakter.

Han syftar närmast på ett regionalt samarbete där lokaltidningarna kunde sälja material till Yle. Med ett dylikt arrangemang skulle skattemedlen indirekt komma även tidningshusen till gagn.

I praktiken har den nya skatten försvårat Yles möjligheter att bilda ekonomiska allianser. Finansieringen är mer än någonsin under lupp, vilket exempelvis Kommunikationsverkets beslut att förbjuda det nuvarande samarbetet med Veikkaus vittnar om.

Diskussionen om ett fördomsfritt mediesamarbete är välkommen, men innan orden kan bli handling krävs det politisk mod att ifrågasätta dagens public service-modell. Är det vettigt att endast en aktör sköter ett uppdrag som man själv är med om att definiera?

Exempel på motsatsen finns i vår närhet. I Danmark fick tidningshuset Berlingske Media koncession och statlig finansiering att sända public service-radio i åtta års tid. Beslutet föregicks av en grundlig diskussion om vilka kriterier en allmännyttig radiokanal bör uppfylla. Det är hög tid att föra den diskussionen även i Finland.