Att tala kan ibland vara silver

Det är oförsvarbart att inrikesminister Päivi Räsänen inte inser skillnaden mellan att vara en aktiv församlingsmedlem och en lagstiftande minister.

Raden av kontroversiella uttalande av inrikesminister Päivi Räsänen (KD) fick i veckan en förlängning när hon i ett tal på folkmissionsdagarna i Kankaanpää sa att Bibeln i vissa fall kan stå över lagen.
Hennes tal handlade om den utbredda hedonismen i vårt samhälle, där bland annat aborter och utvecklingen mot könsneutrala äktenskap är exempel på hur dagens njutningsbetonade livsstil strider mot Bibelns ord. I sammanhanget citerade hon aposteln Petrus: Man måste lyda Gud mer än människor.

Reaktionerna på inrikesministerns tal lät inte vänta på sig. Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att det handlar om verkligen olyckliga formuleringar av en minister. Göran Djupsund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi, bedömer att inrikesministerns fundamentalistiska sida kan försämra Kristdemokraternas arbete i regeringen.
Ärkebiskop Kari Mäkinen tar också avstånd från Räsänens tankar och vill inte att hennes åsikter ska blandas ihop med kyrkans ställningstaganden. Inte att undra på när Räsänens uttalanden står kyrkan dyrt. Nättjänsten eroakirkosta.fi har de senaste dagarna haft sötebrödsdagar.
  
Det är inte första gången Päivi Räsänen väcker uppståndelse med sina uttalanden. I en uppmärksammad tv-debatt för några år sedan sa hon att det är fel att leva ut sin homosexualitet. Också hennes uttalanden om att Finland borde prioritera kristna flyktingar, som lättare kan anpassa sig till landets kultur, väckte stor förundran.
Under sina år som inrikesminister, med ansvar även för kyrkofrågor, har Räsänen främst profilerat sig som en förbudsminister. Under de senaste två åren har hon bland annat velat förbjuda gängvästar, alkohol på flygplan, snabblån, öl på ishockeymatcher och alkoholförsäljning på småtimmarna.

Själv anser inrikesministern att hennes färska festtal i Kankaanpää har utsatts för felaktiga tolkningar i medierna. Hon bedömer vidare att det är hennes grundläggande rättighet som människa att få tala om sin religiösa övertygelse.
Det Räsänen ständigt tycks glömma är att hon inte är en vanlig kyrkomedlem i ledet. Hon är lagstiftare och minister i landets regering. Det är ohållbart att allmänheten ska behöva tolka om hennes offentliga uttalanden kommer från en troende församlingsmedlem eller från en lagstiftande minister. I offentligheten är hon alltid minister.

Räsänens upprepade klavertramp vittnar om ett dåligt omdöme, men ännu mera anmärkningsvärd är hennes oförståelse för vad ett ministeransvar innebär.
Med sitt agerande kan Päivi Räsänen och Kristdemokraterna räkna med en ytterligare marginaliserad position i regeringen.