Mjukare vapen i piratjakten

Övervakare av upphovsrätten behöver förnuftigare verktyg i kampen mot online-piratismen. Ett varningssystem kunde införas.

Det blev löpsedelsstoff av första klass i slutet av november i fjol när polisen knackade på hos familjen Nylund i Helsingfors och konfiskerade den nioåriga dotterns dator. Orsaken var att maskinen misstänktes ha använts till att ladda ner och dela den finska popartisten Chisus senaste album.

Pappa Nylund hade redan våren 2012 fått ett brev från Upphovsrättens informations- och övervakningscentral TTVK, där han uppmanades betala 600 euro och teckna under ett tystnadsavtal. Annars skulle en rättsprocess sättas i gång och den, lovade TTVK:s jurist, skulle bli dyr. När polisen knallat i väg med datorn (som för dramatisk effekt blev känd som "Nalle Puh-laptoppen") skrev Nylund i stället upprört ner hela historien och publicerade den på Facebook.

Det dröjde inte länge förrän fallet blev internationellt nyhetsstoff. TTVK framställdes som en girig maffia och moraliskt stöd forsade över Nylund och dottern.

Både TTVK – som alltså är en paraplyorganisation för finska upphovsrättsägares föreningar – och respekten för själva upphovsrätten tog rejält stryk i den veckolånga konflikten som i medier fick heta Chisugate. TTVK:s verksamhetsledare, juristen Antti Kotilainen fick bära hundhuvudet men lyckades till slut rädda åtminstone skärvor av ansiktet när han kom överens om att halvera summan.

Orsaken till det sorgliga debaclet var ändå inte en ivrig och elak upphovsrättsjurists moraliska klavertramp, utan det faktum att "hårdhandskarna" i dag är de enda metoderna TTVK har för att fullfölja sin uppgift. Kotilainen har ofta beklagat sig över att man inte har "mjukare verktyg" till förfogande.

Dit kunde höra till exempel möjligheten för operatörer att på TTVK:s begäran skicka en skriftlig varning, per brev eller e-post, till användare av IP-adresser som uppvisar stora mängder pirattrafik. Ett sådant system, som är i bruk i flera andra länder, är i dag inte möjligt på grund av hur dataskyddslagen är formulerad.

Den psykologiska effekten av ett personligt brev där det framgår att ens onlineverksamhet är bevakad vore stark.

Det har ibland talats om möjligheten för operatörer att stänga av en "pirats" internetuppkoppling, men i och med att allt viktigare samhällsfunktioner flyttar online är det inte ett reellt alternativ.

Bara en vecka innan Chisugate briserade hade kulturminister Paavo Arhinmäki (V) i ett tal lovat att forma den finska upphovslagen så att kreativa personers rättigheter tryggas. I ett blogginlägg ett halvt år tidigare ansåg han ändå att varningsmetoden är ett alltför radikalt ingrepp.

Kulturministeriet lär inte komma till skott med problematiken under denna regeringsperiod.