Kommunerna fick mera tid av grundlagsutskottet

Precis som justitiekanslern konstaterar riksdagens grundlagsutskott att kommunerna måste veta hur vården organiseras när de fattar sina beslut om fusionsutredningar.

Deadline för utredningarna kan därför inte sättas förrän vårdreformen är godkänd i riksdagen. Förslaget till vårdreform är ännu under arbete och ska enligt nuvarande planer komma till riksdagen först våren 2014. Därmed kan inte kommunerna krävas på fusionsutredningar före början av juli 2014, skriver grundlagsutskottet.

Utskottet kräver att kommunerna ska ha minst ett halvt år på sig efter att vårdreformen är godkänd att göra fusionsutredningarna. I praktiken får alltså kommunerna mera tid. Och regeringen får sig en näpst för dålig beredning.

Hela tre avvikande åsikter till utlåtandet innebär att stilpoäng är svåra att dela ut. Trots att oppositionen berömde ordförande Johannes Koskinens (SDP) sätt att handskas med den delikata situationen lämnade Centern och Sannfinländarna in en gemensam avvikande åsikt. Ännu märkligare är att Koskinens partikamrater och också två samlingspartister kom med var sin avvikande åsikt. Också om omröstningarna i utskottet inte uppges ha följt skiljelinjen mellan regering och opposition kan sådana markeringar delvis spåras i de avvikande åsikterna.