Maten är på tok för dyr också med lägre moms

I veckan kom både Finansministeriet och Statens ekonomiska forskningscentral med förslag som gäller momsen.

Finansministeriet letar efter metoder som minskar hållbarhetsgapet. En sådan är att slopa de lägre momssatserna på 14 procent för mat och 10 procent för bland annat mediciner och böcker. Nu är den allmänna momsen 24 procent men ministeriet anser att den kunde sänkas med två procentenheter om de två lägre satserna slopas.

Statens ekonomiska forskningscentral Vatt anser i sin utredning att skatternas uppgift är att samla in medel på ett neutralt sätt. Momsen är ett sådant sätt och det är enligt Vatt effektivare att påverka inkomstfördelningen med progressionen i inkomstskatten.

Beskattningen ska ses som en helhet men att höja momsen för mat och mediciner är knappast möjligt. Momsen är en plattskatt och det är känt att ju lägre inkomster man har desto större del av dem går åt till att täcka basbehov som mat. När livsmedlen i Finland redan nu är så mycket dyrare än i resten av EU, och också momssatsen på mat är högre än till exempel i Tyskland, är det svårt att politiskt godkänna en förhöjning. En matmoms på 22 procent skulle höja matpriserna med sju procent.

En snabbkoll bland riksdagsledamöter (HS 6.6.) visar att förslaget stöter på patrull.