Mannen som Assange ville vara

Eftersom det är uppenbart att Bradley Manning är skyldig kommer diskussionen bortom rättegången att handla om de moraliska aspekterna.

Redan när rättegången började i måndags stod det bortom allt tvivel att den åtalade Bradley Manning, 25, är skyldig. Det var han som 2010 till Wikileaks läckte en kvarts miljon diplomatiska telegram och dubbelt fler hemligstämplade dokument rörande USA:s krig i Afghanistan och Irak. 

Åtalet på 22 punkter lästes upp redan i mars 2011, och i februari detta år erkände sig Manning skyldig till tio av dem. Han förnekar ändå det grövsta av åtalen, att ha hjälpt och understött USA:s fiender. Trots det riskerar den tidigare militäranalytikern nu fängelsestraff på över 150 år. 

Manning säger att han gjorde det han gjorde av samvetsskäl, för att väcka debatt och visa krigets verkliga ansikte. Moraliskt rättfärdigt och värt medalj, men dessvärre inget hållbart försvar i juridisk mening.

Det finns också skäl att tro att den unga frustrerade och desillusionerade soldaten ville ta personlig hämnd på armén där han aldrig riktigt passade in, och vars mörka hjärta han som dataanalytiker blev tvungen att konfronteras med.

Vi har alla sett den, videosnutten kallad Collateral Murder som visar hur soldaterna i en amerikansk Apachehelikopter tar några män på en gata i Bagdad i sikte och kallblodigt skjuter ner dem. De dödade råkade vara civila och journalister, och videoinspelningen mörkades därför. När Manning av misstag kom över den var det som en klocka som fick honom att vakna upp – "I was re-sensetized".

Det är inte överdrivet att säga att det var Mannings tur, arrogans och mod som gjorde Wikileaks till årets mest omtalade fenomen 2010, och Julian Assange till en internationell superstjärna. Wikileaks bedrev också länge en kampanj för att uppmärksamma Mannings situation, men i takt med att deras egen belägenhet blev allt svårare på grund av finansblockaden och Assanges våldtäktsåtal, tappade man momentum och allmänhetens intresse.

Manning har ändå inte glömts bort helt. Det har sällan rått lika stort civilt intresse för en militärrättegång i USA. Bradley-supporters har dykt upp varje dag iklädda t-tröjor med ordet truth på. Ironiskt nog beordrade rätten dem till en början att vända tröjorna ut och in.

Det står inte i åtalet, men Bradley Manning kunde också anklagas för Arabvårens revolutioner, som ännu fortsätter i bland annat Syrien. Det var när de nordafrikanska diktatorernas korruption kom i dagen som dominobrickorna sattes i rörelse.

Hur det än går för Manning i rätten kommer han att gå till historien som en modern ikon, den spenslige David som tog sig an världens mäktigaste militärstyrka, datornörden som fick hela världen i uppror.

Det var den rollen som Julian Assange egentligen ville spela, och som i hans tolkning blev en pompös rockstjärnas. Återstår att se huruvida pressen nu förälskar sig i den betydligt mindre karismatiska nobodyn Manning.

Det spelar en stor roll för hur hans arv kommer att uppfattas.

Rättegången väntas ta hela sommaren, och eftersom det är uppenbart att Bradley Manning är skyldig kommer spekulationerna och kommentarerna att handla mer om hans motiv och person. Men när showen är över, kommer världen förhoppningsvis också att debattera krigets verkliga ansikte, som tack vare hans offer inte längre kan bestridas.