Det behövs förmånliga lån för icke-kreditvärdiga

Från och med i dag får den faktiska årsräntan på så kallade snabblån vara högst 51 procent.

Så stipulerar den nya lagen som också definierar snabblånen som lån under tvåtusen euro. Hittills har de faktiska räntorna på de här lånen, som man har kunnat lyfta med att skicka ett sms, varit flera hundra eller till och med tusen procent. Det är oskäligt, också om de absoluta summorna inte nödvändigtvis har varit höga.

Redan före lagen trädde i kraft var det klart att vissa snabblåneföretag tänker försöka kringgå den. Det gör man genom att bevilja lån på över tvåtusen euro, där det ändå är möjligt att lyfta en lägre summa än den beviljade. Konsumentmyndigheterna kommer i alla fall att granska de här lånen och skrida till åtgärder om det behövs.

Trots att snabblånen har haft oskäliga räntor och tidigare också kunde beviljas vilken tid på dygnet som helst och utan att kontrollera lånetagarens omständigheter har just de här lånen också fyllt en funktion. Betalningsanmärkningarna har inte heller ökat nämnvärt på grund av snabblånen. Personer, som inte har kreditvärdighet på grund av tidigare försummelser eller helt enkelt små inkomster, måste också kunna få lån till exempel när tvättmaskinen går sönder eller för att köpa mediciner.

Det finns så kallade sociala lån med skälig ränta, men fler borde ha möjlighet att få sådana lån.