Den ödesdigra pajkastningen

Den årliga hälsokontrollen visade att min åttaåriga dotter hade vuxit fem centimeter under det gångna året. Om samma trend håller i sig blir hon världens längsta kvinna år 2038.
Med samma grovlek i den statistiska slutledningen cementerade Svenska Yles nyheter de finlandssvenska tidningarnas snara död. Alla kan ha en dålig dag på jobbet, men rapporteringen var så pass vinklad att man kan fråga sig vilken agendan egentligen var?
Det faktum att de flesta tidningar i dag totalt sett har fler läsare än för tio år sedan tonades ned. För exempelvis Hbl:s del handlar det om cirka 80 000 webbläsare i veckan, varav hälften inte är prenumeranter. För Hbl:s del handlar det också om drygt 10 000 som ibland läser de digitala tidningarna. Den stora utmaningen är inte att pappersupplagorna går ner, utan att hitta nya affärsmodeller i en ny medieverklighet.
En allvarligare brist i rapporteringen var att tidningsmomsen negativa inverkan på pappersupplagorna 2012-2013 placerades i marginalen. När statliga Yle blev skattefinansierat var en av farhågorna att den kritiska granskningen av ägarens (riksdagen) beslut i medierelaterade frågor kan bli lidande. Rapporteringen om tidningsupplagorna hade varit ett ypperligt tillfälle att bevisa motsatsen. Mina svar om momsens drastiska inverkan på Hbl klipptes bort i TV-nytt. 
För vilken tidning som helst skulle det vara en enkel match att plocka fram de dalande tittarsiffrorna för enskilda program på Yle Fem och koppla dem till kostnader för skattebetalarna. Med samma metoder som Svenska Yle använde skulle vi i rapporteringen bortse från att man lyckats bra med sin webbsatsning, att Arenan växer så det knakar och att Svenska Yle har ett synnerligen viktigt kulturbärande uppdrag som inte går att mäta med enskilda tittarsiffror.
Svenska Yles bredsida mot tidningshusen innehåller samma drag som vårens finlandssvenska debatter om samlokaliserade skolor och fusionen av yrkeshögskolorna. Den sakliga och nödvändiga diskussionen om svenska ödesfrågor i Finland kommer alltför lätt av sig, när debatten genast kantrar över till att bli ett smalspårigt revirförsvar där helhetsperspektivet saknas. Man ska givetvis få vara av diametralt motsatta åsikter, men om man slår dövörat till för motargument så återstår endast förlorare i Svenskfinland.
De krafter som vill svenskan illa i Finland har haft en fin vår. De kan lugnt stå och titta på medan vi själva klöser ögonen ur varandra.