Verkligheten som träning

Han hade uppnått allt en idrottsman kunde drömma om. Redan i unga år titulerades han legend efter oslagbara rekord och lukrativa sponsorkontrakt. Illusionen av en tryggad framtid levde stark.
Fullsatta läktare och presskonferenser garanterade att adrenalinrushen infann sig kväll efter kväll. En känsla som blev beroendeframkallande. När rekorden var slagna och bankkontot hisnande behövde han något nytt och spännande för att få samma kick.    
Hans idrottsprestationer började gå hand i hand med droger, snabba bilar, otaliga kvinnor, vapen, våld och rättssalar.
Historien om idrottsstjärnans uppgång och fall är tyvärr alltför bekant. Han kan i den här dramaturgin vara bland andra Matti Nykänen, Maradona, O J Simpson, och enligt åklagaren nu också Oscar Pistorius.
Den sydafrikanske löparen Pistorius uppnådde sin legendstatus när han som den första amputerade idrottaren vann en medalj i ett VM för icke-funktionshindrade 2011. Pistorius hade före det fört en lång och framgångsrik juridisk kamp mot det internationella friidrottsförbundet för att få rätt att tävla i de olympiska spelen.   
Nu för Pistorius en ny juridisk kamp. Den här gången som misstänkt för mordet på sin flickvän.
I en intervju för Hbl i veckan avslöjade Wilfred Daniels, som är före detta landslagstränare i Sydafrika, att det redan länge hade funnits klara tecken på att allt inte stod rätt till med Pistorius. Daniels säger att Pistorius "blev oåtkomlig och fick specialbehandling" efter att han hade uppnått sina största segrar.
Men precis som i de flesta övriga idrottstragedier var det ingen som ville ta de här signalerna på allvar. Så länge idrottsmannen levererade resultat valde både tränare, manager och förbundet att blunda. Trots att Pistorius inte är dömd, säger tränaren Daniels att "vi alla måste ta på oss detta".
Ansvaret för en handling är givetvis personligt, men när verklighetsuppfattningen hos en stjärna blir snedvriden måste de närmaste stödtrupperna ständigt påminna om det verkliga livets realiteter. En obligatorisk del av träningsprogrammet borde handla om karriären efter karriären.         
En framgångsrik idrottskarriär blir alltför lätt en skyddad verkstad från det övriga livet.