Ledarkrönika: Brunt byte och nostalgi

Främlingsfientliga och nationalistiska partier är ett reellt hot i EU-valet 2014. Det sade den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i år.

Ungefär samtidigt publicerade tyska Der Spiegel konstskatter från Nazityskland på nästan fem uppslag. Spiegels pärmbild pryds av ett armbandsur som Hitler gav Eva Braun i gåva 1939. Champagnebägare i guld, dyrbara smycken och konstverk finns också i den kvarlåtenskap – det bruna bytet – som en gång tillhörde Hitler och hans närmaste krets.
I Der Spiegel ingick också för en tid sedan en intressant essä av journalisten och författaren Dirk Kurbujeweit där författaren försöker förstå sin egen familjs historia och sitt eget lands samtid genom det förflutna. I samma stil gick Helsingin Sanomats Tysklandskorrespondent Katarina Baers artikel nyligen.

Enligt Dagens Nyheter hade Malmström främst franska Front National och ungerska Jobbik i tankarna. Att dra paralleller mellan dessa två och nynazister – tyska NPD och DVU – är säkert en överdrift. Men främlingsfientlighet och intolerans är en gemensam nämnare för alla fyra.
Både Kurbujeweit och Baer understryker att de varken kan förstå eller acceptera sina förfäders inställning. Kurbujeweit grubblar dessutom över hur det kommer sig att någon ens överväger att bli nynazist.

Det är förståeligt att den vars far, mor- eller farfar var involverad i den tyska maktapparaten på 1930- och 1940-talet har ett behov av att konfrontera de mörka sidorna i sin familjs historia. I en tv-dokumentär berättade barn och barnbarn till högt uppsatta nazister bland annat om hur det är att bära deras familjenamn.

Det kan inte hjälpas att jag berörs illa av denna nostalgi, inklusive de konstskatter man egentligen skäms över och ändå visar upp och trots att jag på något sätt förstår ättlingarnas behov av att hantera det som är svårt.
Jag vill inte ha en värld där inskränkthet och misstro färgar besluten.

Kanske det bara är jag som ängslas för att nostalgi och museiföremål blandas ihop med nationalistiska strömningar och utnyttjas för att ge dem vind i seglen.

Fast då skulle väl inte heller Cecilia Malmström ha kommit med sin varning på det sätt hon gjorde under Rikskonferensen i Sälen.