Hög tid att reagera

Bensows barnhem behövs.

Det är rätt att Patent- och registerstyrelsen, som ansvarar för övervakningen av stiftelser, kräver att Stiftelsen Bensows barnhem ska förklara varför barnhemmet har lagts ned. Förklaringen ska vara inne på fredag.

Stiftelsens stadgar förutsätter att stiftelsen upprätthåller ett barnhem för värnlösa barn. På 70-talet skrevs stadgarna om så att också daghem kan bedrivas i stiftelsens regi. Daghemmet fortsätter sin verksamhet.

Hbl skrev redan i höstas att barnhemmet ska läggas ned. Motiveringen att det inte finns barn som kunde bo på barnhemmet är minst sagt underlig eftersom antalet omhändertagna barn har ökat de senaste åren. Men Bensows barnhem har velat ta emot små barn, som myndigheterna helst placerar i familjer, och svenskspråkiga barn. I Yles program Radar och MOT framgår det att Bensows barnhem inte alls har deltagit i den senaste upphandlingen och det förklarar varför barnen "tagit slut". För styrelseordförande Valter Gadolin ter det sig trots detta på basis av intervjun i Radar som fullständigt obegripligt att barnhemmet inte har haft tillräckligt med barn. Ändå har stiftelsen haft flera år på sig att reagera och Gadolin verkade oförmögen att besvara frågan om varför man inte har tagit del i upphandlingen.

Uppgifterna om att styrelsemedlemmar bland annat fått hyra skärgårdsöar och hus på livstid till en hyra först på en mark, och senare en hyra som stiftelsen vägrar uppge, tyder på att de som lett stiftelsen varken har levt upp till stadgarna eller till stiftelselagens krav att styrelsemedlemmar inte får ta ut oskäliga förmåner.

Patent- och registerstyrelsens övervakningslinje är försiktig, det visar Hbls bevakning av de nymanska stiftelserna. Det är dags för stramare tag för att rädda stiftelsernas rykte.