Drömmen om att vara vanlig

I den attitydundersökning Hufvudstadsbladet nyligen lät Research Insight göra, fick cirka 1 000 finskspråkiga finländare svara på frågan hur de tror att finlandssvenskarna uppfattar dem. De svarande fick välja fem ord från en lista bestående av 39 alternativ.
Det överlägset vanligaste svarsalternativet var ordet vanliga ("tavallisia"). Fyra av tio finskspråkiga i den här mätningen tror att finlandssvenskarna uppfattar dem som vanliga.
Resultatet överraskar inte. En majoritet står för det vanliga och representerar det som uppfattas som normalt i ett samhälle. När personerna i samma undersökning skulle beskriva finlandssvenskarna var det betydligt färre (20 procent) som använde ordet vanlig. En minoritet står enligt många för det ovanliga, som det vanliga speglas mot.
Ordet vanlig (och kanske ännu mera finskans "tavallinen") förknippas för det mesta med något positivt. När en "vanlig finländsk familj" råkar ut för en olycka blir det extra hemskt. När "vanliga finländska skattebetalare" måste stödja Grekland blir det speciellt orättvist. Och när "vanlig finländsk husmanskost" kritiseras är det synnerligen sårande.
Hur ser då den ovanliga finländska skattebetalaren ut? Hur smakar den ovanliga finländska husmanskosten? Och hur känns uttrycket "en helt vanlig finlandssvensk styvfamilj"?
Att ordet vanlig mestadels förknippas med något positivt hänger i hög utsträckning samman med behovet av trygghet. Om du är vanlig så smälter du in och är integrerad i den stora massan. Det är tryggt att höra att "din allergiform är vanlig" eller att märka att din fråga inför semesterresan finns under kategorin "vanliga frågor".
Men de flesta vill inte heller vara för vanliga. Risken finns att du då glider över från det tryggt vanliga till det tråkigt ointressanta. Om du heter Juhani Virtanen eller Maria Korhonen (de vanligaste finländska namnen) ska du helst utmärka dig lagom mycket på något annat sätt. Och de flesta blir troligen inte glada av att höra att den nya frisyren ser vanlig ut eller att den nya tavlan är helt mainstream. 
Gränsen mellan vanlig och ovanlig är alltid flytande, men för många som tillhör en minoritet kan beskrivningen som vanlig vara den finaste komplimangen av alla.