Hon tar makten över sitt liv

Ledarkrönika

Kvinnor gör två tredjedelar av alla arbetstimmar i världen, men får bara tio procent av den sammanräknade inkomsten och äger mindre än en procent av all egendom. Kvinnor utgör två tredjedelar av dem som lever i absolut fattigdom och en lika stor proportionell andel av dem som inte kan läsa eller skriva.
Kvinnor utför det livsupprätthållande arbetet: odlar grödor, lagar mat, uppfostrar barn, tar hand om de äldre, håller hemmet i skick, kånkar vatten, syr kläder och är familjens sjuksyster.
Samtidigt finns starka strukturella barriärer som hindrar kvinnor från att förbättra sin ställning. De kan sammanfattas av ett ordspråk i Lesotho: "En kvinna är ett barn till sin fader, sin make och sin son." Det låter ålderdomligt och primitivt, men beskriver en underliggande könsnorm som fortfarande är skrämmande universell den dag som i dag är.
Den humanitära organisationen Care ställer upp tre förutsättningar för att kvinnor kan ta makten över sina liv: individuell förändring, strukturell förändring och förändring i relationerna.
Det första villkoret är medvetenheten och färdigheten hos både män och kvinnor att ta sina egna beslut och verkställa dem. Det andra villkoret handlar om att individuellt och kollektivt utmana de konventioner som är inbyggda i de färdiga beteendemönstren i familjen och samhället. Den tredje punkten går vidare till att kvinnor och män formar nya relationer till andra sociala aktörer, utgående från förhandlingar och dialog på jämställd grund.
Kvinnans rätt till egendom och sin egen inkomst är ett viktigt steg framåt. Det räcker med att kvinnor grundar en mikrobank för att kunna resa sig ur fattigdomen. I Niger har Care hjälpt kvinnor att bilda pooler som samlat ihop några små slantar av varje kvinna i veckan. Summan växte sig snabbt tillräckligt stor för att kvinnorna kunde låna ur poolen för att starta små företag.
Den kroppsliga och sexuella integriteten är en annan grundförutsättning för självbestämmandet. Kort sagt: ut med tvångsäktenskap och sexhandel, och in med familjeplanering.
Vid millennieskiftet uppställde FN som mål att halvera fattigdomen i världen fram till 2015. Målet uppnås inte, men det råder åtminstone ingen brist på medvetenhet om vad det förutsätter. En stärkning av kvinnornas ställning hör till de mest centrala villkoren för global utveckling.