Nokia nästa att bli köpt

Googles överraskningsaffär pekar på dolda värden i Nokias portfölj.

Google överraskade alla och köpte mobiltelefontillverkaren Motorola. Under andra omständigheter kunde köpobjektet lika gärna ha varit Nokia.
Detta gör ändå inte Stephen Elops beslut att satsa på Windows som alternativ till Googles mobilplattform Android bra. Microsoft var enligt amerikanska uppgifter också ute efter Motorola och om övertagandet hade lyckats vore det slut med att favorisera Nokia.
Googles köp visar med all tydlighet att Nokias tid som självständigt bolag snart kan vara ute. Mycket talar för att bolaget splittras i flera delar och tas över av olika köpare med vitt skilda intressen av patent, tillverkningsenheter, varumärke och operatörskontrakt.
Spekulationerna om vem som tar över har redan pågått länge och kandidatlistan kan göras hur lång som helst.
Strategibytet har resulterat i en aktiekurs som rasat och gjort Nokia mer sårbart för ett övertagande. Det överpris som Google betalade för Motorola, mer än 60 procent, visar att det finns dolda värden, närmast patentportföljen, som inte syns i aktiepriset. Nokia har tre gånger fler patent än sin amerikanske konkurrent.
Den naturliga köparen är förstås Microsoft, men det är troligt att Nokia redan nu juridiskt sett är så insnärjt att jätten från Redmond har alla fördelar utan att lägga ur några pengar. Det läget förändras när konkurrenterna börjar lura i vassarna vid Kägelviken.
Googles köp pekar mot att det öppna systemet Android stängs vilket tvingar alla andra tillverkare i Microsofts famn. Konsekvenserna av affären blir alltså betydande för alla när Google ger sig in i mobilvärlden.