Försvåra inte Finlands framtid

Finlands framgångar internationellt har i hög grad berott på vår höga standard på utbildning och stora satsningar på forskning och utveckling. Regeringens nedskärningspolitik drabbar i hög grad just dessa områden. Även om de innebär en besparing på kort sikt just nu försvårar de Finlands möjligheter att hävda sig i den internationella konkurrensen i framtiden.

   Helsingfors universitet drabbas av hårda nedskärningar. Universitetet har knappast samma möjligheter att hävda sig i internationella sammanhang eller vara ett attraktivt universitet för forskare och studeranden från andra länder i fortsättningen i samma utsträckning som hittills. Beslutet att nu säga upp möjligen 1 200 arbetstillfällen inom universitet kommer märkbart försvåra möjligheterna att upprätthålla en nuvarande nivå av dess grundfunktioner, forskning och utbildning.
   Förmodligen är en viss mån av trimning och besparingar inom universitetet möjlig, men det borde ske försiktigare och mera strukturerat och planerat.
 Under 1990-talets depression sparades det inte på utbildningen och forskningen och detta gav utdelning senare när vi kom ur denna. Om det nu förstörs fungerande infrastruktur är det betydligt svårare att bygga upp detta i framtiden. Och till exempel få tillbaka de utbildade personer som nu har flyttat och planerar att flytta utomlands.
   Det är alltså kortsiktigt av den nuvarande regeringen att göra så stora nedskärningar inom dessa sektorer. Dock kunde även högt uppsatta personer inom universitetet och dess styrelse kanske ha profilerat sig mera och förhandlat mera angående nedskärningarnas omfattning och sätt. Därför vädjar jag till beslutsfattare att ännu försöka påverka detta så att inte landets framtid försvåras.

Peter Hackman
docent, Helsingfors