Katastrofhjälp inte naivism

Samhälle För några veckor sedan ansåg många att president Sauli Niinistös nyårstal var sällsynt rakt på sak. I och för sig kunde vi inte just annat än vänta oss, att en person med juristutbildning i bröstfickan slår fast att mordbrand är mordbrand.
Men det förekom också misslyckade uttryck i det han sade. För det första var det och är det inte en ”oändlig mängd människor” som vill komma från världen (”maailmasta”) – och Finland är väl en del av världen, eller hur. För det andra, om han eller staben som stått för formuleringen tror att ”Sveriges statsminister Löfven sade det väsentliga när han beskrev det som att ’vi har varit naiva’”, är det nog en märklig tolkning. Ingen av oss har väl på riktigt trott att ”vår förmåga att ta hand om dem” inte skulle vara begränsad.
Det är inte naivt att reagera och försöka agera i stundens allvar. Då branden är lös, då tsunamin väller in över kusten, kan inte den första tanken vara att debattera gränsen för vår vilja att och beredskap att hjälpa medmänniskor, rädda liv. Det är normalt att se situationen an, utvärdera efter hand. Att betrakta katastrofhjälp som ”naivism” är i värsta fall att svarva slagträn rakt i händer på betydligt farligare ismer. Välvillighet och beslutsamhet ser helt enkelt olika ut i olika skeden av händelsernas gång.
I övrigt var det ett rätt opartiskt tal (eller partiskt i varierande riktningar).
Vi lever i osäkra tider, på många plan, det är inte bara mobiltelefonisten Nokias plattform som brunnit. Många är problemen, som presidenten uttryckte det i tal.
Beträffande den salafijihadistiska terrororganisationen IS (en slags reformationsrörelse inom islam, med våld som utrensningsmetod) har det tvistats om det är fråga om religion eller politik. Svaret är att det rör sig om bådadera, med andra ord om ideologi. Och påverkningssträvanden och makthunger hänger ofta med på minst ett hörn då ideologier praktiseras.
IS är en religiös ideologi, en fundamentalistisk och grym tolkning av islam. Inom de kristna religionerna har vi nog sett till motsvarande vålds- och gudsdyrkan.
De som i våra debattrabatter flaggar för att det finns heliga saker som borde stå över yttrandefriheten, kunde ta sig en funderare på om det inte är just i den riktningen IS vill vrida klockan.
Gunnar Högnäs
Åbo