Europa lika kärt för ryssen som Ryssland

Ryssland Rysslands premiärminister Dmitri Medvedev konstaterade i samband med att han vädjade om avskaffande av de europeiska ekonomiska sanktionerna mot Ryssland att ”Europa är vår närmaste granne och viktigaste ekonomiska partner”.
Förhållandet mellan Europa och Ryssland har behandlats av von Wright (1955) då han diskuterar Dostojevskij som ”filosof”. Dostojevskij konstaterar att Europa är lika kärt för ryssen som Ryssland. Europa är vårt fosterland lika mycket som Ryssland.
Som ett allvarligt hot i Europa såg Dostojevskij, redan på 1800-talet, nationalismen och den nationella (läs: europeiska) splittringen. Von Wright konstaterar i detta sammanhang att européerna är fångar i de ”nationella fördomarnas snärjgarn”. Europa är ofta till sin natur statiskt och konservativt. Vad man en gång beslutat gäller ”för evigt”. Strukturell politisk innovationsförmåga tycks saknas. Den pågående och eskalerande kvasipolitiken som fokuseras i ekonomiska sanktioner, ofta innefattande till och med personliga och emotionella inslag, kan inte vara Europas väg eller sätt att föra en långsiktig hållbar utrikes- och handelspolitik.
Europa och Ryssland är beroende av varandra kulturellt och, såsom Medvedev konstaterade, också när det gäller ekonomisk logik och näringslivets intressen. De pågående kriserna i Ukraina och Krim måste lösas och fås bort från dagordningen. Här måste man söka nya mera kreativa lösningar och godkänna politiska, strategiska och ekonomiska realiteter. Konflikten får inte bli bestående och långsamt eskalerande, som skadar allas våra intressen. Den ryska marknaden och investeringsbehoven i landet är omfattande. Här kunde man kanske i framtiden ha en lösning på vår kontinents behov av ekonomisk utveckling och tillväxt. EU och dess institutioner får inte vara ett strukturellt hinder, utan komma med kreativa nya lösningsalternativ. Vi måste gå vidare.
Europa och Ryssland är en kulturell och ekonomisk synergisk helhet. Denna förståelse är grundläggande för framtida politiska lösningar
Jan-Peter Paul
Docent, Helsingfors