Ett steg mot en nationalpark

Porkala Miljöminister Kimmo Tiilikainen föreslår att Hossa i Kajanaland blir Finlands följande nationalpark. Utöver detta föreslår han en halv miljon euro för att skapa ett omfattande naturskyddsområde i Porkala och för att utveckla rekreationsbruket här. Hela huvudstadsregionen skall vara nöjd med ministerns beslut. Vi har tagit ett lovande steg mot Porkala nationalpark.

Forststyrelsen har i sina utredningar konstaterat att Porkala klart uppfyller kraven för en nationalpark. Att Hossa körde förbi Porkala berodde till stor del på praktiska frågor, trafikförbindelser, markägarförhållanden och så vidare. Enligt minister Tiilikainen utarbetar man nu i samarbete med olika intressegrupper för skärgårds- och kustområdena i Kyrkslätt, Sjundeå och Ingå riktlinjer för att utveckla rekreationstjänster. När detta gjorts kan landets följande regering återkomma till Porkalaplanerna.

Statsrådet har nyligen godkänt planen för skötseln av Östersjön. Inom ramen för detta fattar man före utgången av 2021 beslut om eventuella utvidgningar av nationalparker. Miljöorganisationer kommer att aktivt delta i arbetet och verka för Porkala nationalpark.

Huvudstadsregionen växer snabbare än någonsin. Den ökade befolkningen behöver möjligheter till naturupplevelser. Det är säkert att antalet besökare fortsätter att stiga i Porkala. Redan nu slits naturen när besökare helt fritt får välja sina vägar i terrängen. Om dagens obehärskade situation fortsätter får lokalbefolkningen och sommargästerna allt flera oinbjudna gäster på sina gårdar och vägar. Friluftstrafiken som bygger på allemansrätten kan allvarligt skada naturvärden inom sårbara områden. Nationalparksstatus erbjuder verktyg för att undvika detta.

Bland motståndarna till nationalparken är huvudargumentet att parken skulle locka för mycket besökare. Man har inte förstått hela idén med nationalparker. Genom dessa vill man erbjuda alla medborgare rätt att besöka naturens finaste pärlor och samtidigt styra friluftstrafiken så att naturen och miljön inte tar skada. Vi är fullständigt på villovägar om vi godkänner tanken att naturen runt en enskild persons sommarparadis är så enastående fin att ingen annan kan komma nära.

Tiilikainen motiverade Hossa så här: ”Inrättandet av nationalparken befrämjar redan nu livligt rekreations- samt friluftsbruk och förstärker företagsverksamheten vilket har stor betydelse för ekonomin och sysselsättningen”. Alla är välkomna till Hossa. Hur är det med Porkala?  Nationalparken i Porkala skulle gynna naturen, miljön, de lokala invånarna och sommargästerna samt företagsverksamheten i Kyrkslätt.

Pekka Poutanen

Ordförande
Kyrkslätts miljöförening rf