Spetsprojekt för barn behövs

Samhälle Susanna Ginman kommenterar regeringens spetsprogram för barn och familjer i HBL (12.1). Hennes analys att spetsprogrammet behövs men känns trubbigt är helt korrekt. Regeringen har varken drivit en barnvänlig politik eller respekterat konventionen om barnens rättigheter. Det är ofattbart att regeringen begränsar rätten till subjektiv dagvård och skär i utbildning och service riktad mot barn och familjer. Jag håller med om att det är tveksamt att samtidigt lansera ett spetsprogram för barn och familjer. Trovärdigheten blir svag.
Som expert inom barnskyddsarbete måste jag trots allt välkomna spetsprogrammet. Faktum är att barnskyddet och service riktat till barn och familjer kräver utveckling och förändring. De nuvarande arbetssätten och strukturerna stöder inte barns uppväxt och utveckling tillräckligt bra. Alldeles för många barn blir utan tillräcklig eller rätt sorts hjälp och stöd. Ingripandet sker för sent, med fel arbetsmetod eller inte alls. Barn kommer aldrig att kunna hjälpas med ett arbetssätt, eller genom en modell. Det krävs flexibilitet och skräddarsydda lösningar. I dag är nivån på servicen i alltför hög grad beroende av var familjerna bor. En nationell välplanerad reform av barnskyddsarbetet är nödvändig. Ojämlikhet, barnfattigdom och skadliga uppväxtförhållanden kan och ska förhindras.
Målsättningarna för spetsprogrammet är onekligen ambitiösa. Reformen ska gälla hela landet, barnkonsekvensanalyser ska genomföras i all beslutföring och barnets rättigheter ska vara i alla vuxnas fokus. Servicen till barn och familjerna ska utgå från familjens behov och servicen ska erbjudas i barnets närmiljö.
Jag medger att detta är krävande saker, men detta är det vi experter är eniga om att måste ske. Om spetsprogrammet styrs, planeras och genomförs som planerat tror jag en positiv förändring är möjlig. Om det finns politisk vilja för en barnvänligare framtid är den möjlig att uppnå genom åtgärder som spetsprogrammet kommer att arbeta fram. Egentligen handlar det enbart om val. Jag hoppas regeringen inser sina misstag, tänker om och väljer att investera i barn och unga.
Pia Sundell
Verksamhetsledare, Barnavårdsföreningen i Finland rf