Otillräcklig bedömning

Fennovoima Umeå kommuns Miljö och hälsoskyddsnämnd har skarpa invändningar mot att Finland godkänner storskalig dumpning av deponimassors i Bottenviken!
Miljö och hälsoskyddsnämnden antog nyligen följande uttalande: ”Nämnden noterar att finska myndigheter har gett Fennovioma Oy tillstånd att bedriva havsdeponi i Bottenviken.
Vi vill påminna om att dumpning av avfall i vattnet är förbjudet enligt Londonprotokollet. Dumpning av muddermassor är också förbjudet enligt svenska lag (kap 15 Miljöbalken). Vi är mycket restriktiva med dispens som endast medges om det inte medför någon risk för människors hälsa eller miljö.
Det är oroande att lax- och vandringssik sannolikt passerar det tänkta havsdeponiområdet. Dessutom verkar området som anges inte vara en så kallad ackumulationsbotten, vilket innebär att deponimassor mycket väl kan föras vidare med bottenströmmar även efter dumpning. Vi saknar redovisning av alternativ till dumpning till havs liksom alternativa dumpningsplatser till havs.
Vi saknar därutöver siffror på hur mycket massa som kan komma att dumpas.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden vill understryka att Bottenviken är vårt gemensamma innanhav som vi tillsammans har ett ansvar att förvalta.”
Vi är upprörda över hur lättvindigt finländska myndigheter verkar ta på vattenkvaliteten i vårt grunda känsliga innanhav.
Mattias Nilsson
Ledamot (V)

Åsa Bäckström
Ledamot (V)

Ellika Nordström
Ledamot (obunden)

Miljö och hälsoskyddsnämnden, Umeå, Sverige