Miljoner underskrifter

Frihandelsavtal Ett stort tack till Christer L. Lindholm för hans informativa insändare om frihandels- och investeringsavtalet TTIP (HBL 27.12).
Här hos oss pågår typiskt nog just ingen debatt om varken TTIP eller handelsavtalet CETA mellan Kanada och EU. I Tyskland demonstrerade en kvarts miljon människor i oktober mot avtalen med motiveringen att de utgör ett hot mot demokratin i och med att de ger lobbyister och storföretag en oacceptabel makt över folk och stater.
I samband med demonstrationen överlämnade rörelsen ”Stop TTIP ECI” (ECI = European Citizens´ Initiative, Europeiska medborgarinitiativet) 3 263 920 underskrifter mot dessa avtal till EU-parlamentets talman Martin Schulz.
Medborgarna i EU äger endast ett lagligt instrument vad gäller en möjlighet att påverka kommissionen, och det är ett medborgarinitiativ med en miljon underskrifter från minst sju av de 28 medlemsländerna. Det krävs också ett minimum av underskrifter från vart och ett land.
I juli 2014 lämnade ”Stop TTIP” in sin anhållan om att få initiativet registrerat hos EU-kommissionen. I september avslog kommissionen denna begäran, vilket visar att demokratin är allvarligt hotad i unionen.
Trots det fortsatte kampanjen i alla 28 medlemsländer, resultatet var över tre miljoner underskrifter och kvoten fylldes i 23 av de 28 staterna. I november tog rörelsen kommissionens avslagsbeslut till EU-domstolen.
EU-parlamentets talman Schulz var imponerad över antalet underskrifter och lovade personligen be parlamentets petitionskommitté utreda om ”Stop TTIP” kan få en public hearing i parlamentet. Han sade också att CETA-avtalet i sin nuvarande form är problematiskt och uppmanade kommissionen att inleda omförhandlingar med Kanadas nya regering.
”Stop TTIP” är en sammanslutning av drygt 500 organisationer, såsom fackföreningar, miljö- och människorättsorganisationer vilka kräver att TTIP-avtalet förkastas och CETA-avtalet inte bör ratificeras. Motiveringen lyder att bägge avtalen utgör ett allvarligt hot mot våra lagliga rättigheter, miljön, hälsan, den offentliga sektorn och våra konsumenträttigheter och fackliga rättigheter.
Trots att antalet underskrifter redan är så stort att det berättigar till ett lagligt förfarande fortsätter medborgarrörelsen med sin insamling. Och det har visat sig att ju mer medborgarna får veta om TTIP och CETA desto mer kritiska blir de till dessa avtal. På hemsidan Sign the European Initiative kan oroade medborgare teckna på mot avtalen.
Om ett enda land i unionen säger ”nej” kan beslut om avtalen inte fattas. Vi finländare fördes med förbundna ögon in i EU och valutaunionen. Det vore katastrofalt om vi ännu en gång lät oss luras, denna gång  in i ett handelsavtal med ytterst negativa följder för den vanliga medborgaren.
Pirkko Lindberg
Helsingfors