Historielösa gör ofattbara misstag

Finland I HBL (12.1) skriver Johanna Bonäs förtjänstfullt om den historielöshet som kommer att drabba Finland inom cirka en generation på grund av den nya läroplanen i historia. Att man inte på beslutsfattarnivå inser följderna av detta är direkt oansvarigt. Vi kommer att producera historieanalfabeter. Mot bakgrunden av den senaste tidens händelser kan man fråga sig huruvida våra beslutsfattare över huvud taget är i stånd att tänka i ett längre tidsperspektiv?
Alla tycks inse att Finlands ekonomiska situation är minst sagt prekär och att man inte i längden kan leva över sina tillgångar Men trots det kan politikerna inte enas om vad som borde göras för att förbättra situationen. Fackföreningsbossarna motsätter sig alla sparförslag. Fackföreningarna tänker endast på sitt eget bästa och formligen njuter att använda sig av strejkvapnet. Hur det går för Finland tycks vara dem egalt. Stackarna inser tydligen inte att de håller på att såga av den gren de sitter på.
Exempel nummer två är invandrarkrisen. Välkomna, välkomna ropade i kör både Stefan Löfven och Juha Sipilä och apade efter Tysklands Angela Merkel. Men nu har det blivit annat ljud i skällan. Nu ropar samma aktörer på att gränserna skall stängas. Även ett barn kunde redan i ett tidigt skede ha räknat ut vilka problem en okontrollerad invandring kommer att medföra. Och detta är bara början. Skall dessa politiker, som inte kunde se längre fram än näsan räcker, kallas statsmän?
Och ett tredje exempel. Försvarsmakten behöver inte mera resurser skanderade våra politiker ännu för några år sedan. Allt är ju lugnt och fridfullt i vår näromgivning. Ryssland var kantänka ingen fara längre. Sverige avskaffade värnplikten och även i Finland beskars militärutgifterna kraftigt. Många, undertecknad inberäknad, påpekade då att världssituationen kan förändras mycket snabbt. Nu överväger Sverige att införa värnplikt på nytt och alla EU medlemmar, inkluderande Finland, höjer sin försvarsförmåga igen – till betydligt större kostnader än tidigare.
Dessa är bara några exempel på de ofattbara misstag de makthavande, som inte kan sin historia, har gjort under den senaste tiden. När det gäller viktiga reformer, vare sig det gäller ekonomin, militären eller behovet av utökad signalspaning, är beslutsfattandet dessutom otillåtligt långsamt. Hur rätt hade inte rikskansler Axel Oxenstierna (ja, när levde han, gott folk?) då han utbrast: ”Vet du inte, min son, med hur litet förstånd världen styrs?”.
Ronny Rönnqvist
Esbo