Nej till kärnvapen

Nato Inför de återkommande försvarspolitiska diskussionsdagarna i Sälen samlade sig Sveriges statsminister Stefan Löfven och Finlands statsminister Juha Sipilä till ett gemensamt debattinlägg i Dagens Nyheter (refererat i Hbl 10.1):  ”Vi anser att alliansfriheten tjänar oss väl och är en erfarenhet att beakta också då vi bedömer de aktuella utmaningarna. Den bidrar också till stabilitet och säkerhet i norra Europa som helhet”, skriver de.
Läsaren av inlägget konstaterar, med en känsla av lättnad och tillfredsställelse, att de två regeringscheferna åtminstone inte önskar ansluta Sverige och Finland till Nato.
Men hur trovärdig är egentligen vår alliansfrihet efter det att länderna har undertecknat det så kallade värdlandsavtalet med nämnda militärallians?
En viktig fråga i sammanhanget gäller Natos kärnvapendoktrin och möjligheten att kärnvapen förs in i Sverige och Finland. Värdlandsavtalet förnekar inte uttryckligen denna möjlighet. Med andra ord skulle Sverige och Finland i en krissituation kunna bli värdland inte bara för så kallade konventionella Natostyrkor utan även för Natoländernas kärnvapensystem. Löfven och Sipilä vidrör inte med ett ord denna nukleära dimension i nutida internationell säkerhetspolitiken.  Således får vi inte heller veta vad de tänker om värdlandsavtalet och kärnvapnen.
Två av säkerhetspolitikens veteraner, Pierre Schori och Maj-Britt Theorin, efterlyser i ett annat aktuellt DN-inlägg ökad svensk klarhet på just denna punkt: ”I dag skulle vi behöva formulera den svenska linjen så här: Sverige kommer aldrig att ge tillstånd för någon utomstående makt att använda landets territorium och resurser för fientliga eller hotfulla handlingar riktade mot andra länder, ej heller tillåta införandet av kärnvapen eller andra massförstörelsevapen”.
Räknar den finländska utrikespolitiska ledningen med möjligheten av att Natokärnvapen införs i Finland? Här är det alltså inte fråga om kärnvapenlagring eller kärnvapenbaser på Finlands territorium utan om vad som – med stöd i värdlandsavtalet – kan tänkas ske i en militär krissituation. Ifall svaret innebär att även den möjligheten finns är ”alliansfriheten” dessvärre inte mycket värd.
Mikael Böök
Lovisa