Gå till källan

Klimatet I klimatdebatten upprepar till och med seriösa debattörer nu för tiden den meningslösa frasen om att ”97 procent av vetenskapsmännen stöder teorin om människan som största orsaken till global uppvärmning”.
Som vanligt hjälper det att gå till källan för att reda ut hur det egentligen står till. Ur undersökningens abstrakt: Av cirka 11 000 klimatpapper tog 66,4 procent inte alls ställning till teorin om den av människan orsakade globala uppvärmningen, medan bland dem som nämnde den ansåg 32,6 procent att människan är den största orsaken till global uppvärmning, 0,7 procent inte ansåg det och 0,3 procent var osäkra gällande påverkan. Alltså: bland de undersökningar som över huvud taget nämnde mänsklig påverkan var största delen (97,1 procent) av den åsikten att människan är den största påverkaren.
Ett sådant konstaterande gränsar förstås nästan till cirkelargumentation, men viktigast: det betyder alltså inte att ”97 procent av alla vetenskapsmän”, eller ens ”97 procent av alla klimatforskare” anser att människan är den största pådrivaren.
Rabbe Sandelin
Helsingfors