Demokratin stärks

Valsystem Förvaltningsreformen och de planerade självstyrelseområdena leder till att vi får en ny nivå av beslutsfattare att utse. Vilket valsystem som lämpar sig bäst för att utse dessa diskuteras för tillfället flitigt. Det svenska systemet med listval där man lägger sin röst på ett parti har lyfts fram som ett alternativ.
Kritiker hävdar att detta system skulle minska demokratin och väljarnas påverkningsmöjligheter. Vad är det då för skillnad på dagens system med personval och listval? Teoretiskt är skillnaden inte speciellt stor, rösten går alltid först och främst till partiet. Praktiskt däremot är skillnaden större. Vid personlistval sätts fokus på personliga kampanjer i stället för partiets linje trots att det sist och slutligen är den som är viktigast. Detta leder till att partiernas affischnamn oberoende av intresse ställer upp för att samla röster till partiet. Huruvida detta är ändamålsenligt för att skapa ett fungerande beslutande organ för självstyrelseområdena kan ifrågasättas.
Inget parti vill att social- och hälsovårdsreformen misslyckas. Självstyrelseområdena behöver därför få ett beslutande organ som fungerar. Med listval kan partierna själva lista de som anses bäst lämpade att utföra uppdraget, samtidigt skulle väljarnas möjlighet att kryssa för en personlig kandidat kvarstå. Därmed skulle fokus flyttas från vilka personligheter som kandiderar till vilket parti som representerar den social- och sjukvårdspolitik som man bäst tror på.
Samtidigt som detta skulle skapa en ärligare bild av vilken politik man sätter sin röst på är jag övertygad om att de invalda även skulle klara av uppgiften på ett bättre sätt. Detta eftersom fler genuint intresserade personer med sakkunskap skulle väljas.
Självklart kan man ha olika åsikt om vilket valsystem som är lämpligast. Resonemanget att ett valsystem som ger väljaren möjligheten att välja om rösten faller endast på ett parti eller även på person skulle vara mer odemokratiskt haltar dock rejält. Ser man hur representationen till samkommuner i dag väljs kan man lätt konstatera att demokratin stärks oberoende av vilket valsystem som tillämpas.
Viktor Kock
Ordförande, Finlands svenska socialdemokrater