Kappvändare behövs inte

Samhälle I sina budskap till folket vädjar statsminister Juha Sipilä till medborgarna att kämpa för Finlands framtid. Regeringen bör dock se sig själv i spegeln och föregå med gott exempel. Lagar och förordningar gäller väl även ministrar och riksdagsledamöter?
Fennovoima/Rosatom, med helt oklar och mystisk finansiering och arbeten som försiggår i Pyhäjoki fastän beslut om bygglovet skall fattas först 2018, är inget gott exempel för medborgarna. Olli Rehn som i sin blogg innan han blev minister starkt uttalade sig mot projektet, och sedan visade sig vara en alla tiders kappvändare är heller inget gott exempel.
Varför bygger Fortum, som ännu till stor del är statsägt, vindkraftverk i Ryssland och inte i Finland så att vi kunde ersätta den föråldrade kärnkraften?
Varför pumpar staten in pengar i Talvivaara-gruvan som håller på att förorena Finlands guld; det rena sötvattnet som är en bristvara i världen? Kanske för att bland annat minister Petteri Orpo, president Sauli Niinistö, tidigare statsministern Matti Vanhanen, riksdagsledamot Ben Zyskowicz och tidigare miljöministern Paula Lehtomäkis familj har aktier där?
Och varför håller Finlands regering styvnackat fast vid euron som har fört vårt land allt djupare in i en ekonomisk kris som gör rika rikare och fattiga fattigare?
Det är sorgligt att statsminister Sipilä inte har sopat rent framför regeringens egen dörr innan han vänder sig till medborgarna för att få stöd för en politik som nyttar storföretagen och politikerna men inte det finska folket. Folket behöver beslutsfattare med sunt förnuft – inte svikare och kappvändare!
Magnus Weckström
Kyrkslätt