Samhället måste bli fossilfritt

Klimatet Fredrik Sonck grubblar över klimatförändringen (HBL 3.1) och kommer till slutsatsen att han inte kan bedöma problemet vetenskapligt, men att han likväl måste förhålla sig ”rakryggat och rationellt” till det. Detta gör han genom att åberopa 97 procent av forskare i ämnet som anser att ”den av människan förorsakade klimatförändringen måste betraktas som mycket sannolik”. Så åtgärder måste vidtas för att övergå till ett fossilfritt samhälle.
Forskning bedrivs emellertid inte demokratiskt – vetenskapliga resultat kan inte röstas fram. Ännu för 100 eller till och med 50 år sedan var många forskare överens om att homosexualitet är en sjukdom som kan botas. Så om Soncks tankegång är riktig skulle det ha varit politiskt helt okej att formulera ett samhälleligt program för att eliminera denna sjukdom genom medicinsk behandling. Det låter inte bra 2016.
Nyligen firades 100-årsdagen av Albert Einsteins allmänna relativitetsteori. År 1915 var han troligen världens ende forskare som trodde på den. Acceptansen var med andra ord nästan exakt 0 procent. Numera borde den ligga vid ungefär 100 procent. Men ingetdera procenttalet bevisar teorins riktighet eller falskhet.
Jag håller med Sonck om att vi måste övergå till ett fossilfritt samhälle. Men det är inte klimatförändringen eller dess forskare som får mig att tro det. Jag är bara säker på att jordens fossiler inte räcker länge till, och att vi förr eller senare måste klara oss utan dem. Helst så fort som möjligt.
Sakari Aaltonen
Helsingfors

Svar Min ledarkrönika säger ingenstans att vetenskapliga resultat kan röstas fram – tvärtom, faktiskt. Däremot måste politiken förhålla sig till den (aldrig slutgiltiga) forskning och kunskap som finns och ställa den i relation till en massa andra saker, bland annat etiska värderingar. För detta har (den demokratiska) politiken ett mandat och ett ansvar som är både vidare och annorlunda än vetenskapens. Detta gör också att Aaltonens jämförelse med homosexualitet haltar.
Fredrik Sonck
Kulturchef, HBL