Latent hot talar eget språk

Terrorism Efter millienieskiftet har ett stort antal antal islamiska terroristhandlingar skakat västvärlden. Dåden har på det skarpaste fördömts, samtidigt som rigorösa åtgärder vidtagits för att förhindra ytterligare attentat.
Reaktionerna inom den muslimska gemenskapen generellt var till en början påfallande lama. En inte särdeles lyckad inställning sett med omvärldens ögon.
Senare har en viss omsvängning skett bland muslimerna, främst i väst. På allra sistone har terrororganisationen IS hjälpt till att forma åsikterna. Många chockade anhöriga till terrorister lindrar gärna sitt mentala illamående genom att peka på samhälleliga och andra olyckliga omständigheter.
Men på vissa håll i världen åtnjuter proterroristiska idéer allmänt stöd. Till någon del tycks idéerna i själva verket anammas lite varstans, att döma av myndigheternas tidvisa tillslag och förhöjda hotklassificeringar.
”Terrorist” står inte skrivet i terroristens panna. Det oidentifierade, latenta hotet talar sitt eget språk. Och bildar opinion. Konstellationen varken ökar förtroendet eller minskar fördomarna gentemot vissa aktuella folkgrupper.
Ove Ohlström
Helsingfors