Kompetenta styrelser behövs

Företag Ole Johansson, styrelseproffs, skriver (HBL 6.1) ”Det kan i många situationer vara klokare att de (vinsterna) delas ut som dividend och blir återinvesterade på annat håll än att de blir kvar och ’bränner i fickorna’ i väntan på initiativ eller ännu värre, styrs in på investeringar med svaga utsikter. Det finns många exempel på detta.”
Där fångade han grundorsaken till vår urusla ekonomi. Jag vill påstå att ”alla” företag har möjlighet att upprätthålla hygglig lönsamhet och växa om de sköts rätt. I alla branscher ersätts gammal teknologi (i bred bemärkelse) av ny, ibland så mjukt att man knappt märker det, ibland mycket abrupt och dramatiskt.
I Matti Alahuhtas bok sägs att företagsstyrelsens uppgift är att välja vd och delta i strategiskt viktiga beslut. Speciellt vid teknologiskiften mäts styrelsens förmåga att leva upp till mottot. Nokia stupade uttryckligen på den här punkten medan Kone blomstrade upp.
Johansson bekräftar att vi har alltför många exekutivt inkompetenta företagsstyrelser. Aktieägarna har ingen anledning att flytta sina investeringar om företaget sköts bra, inte ens då branschen går genom en skärseld. Då om någonsin krävs investeringar för att bli ännu starkare efter stormen, men till det krävs en kompetent styrelse.
Arne Nylund
Diplomingenjör, Esbo