Finland måste ut ur valutaunionen så snabbt som möjligt

EMU Världshistoriens största misstag sägs vara USA:s Irakkrig. Om historiens största ekonomiska misstag utses ligger EU:s valutaunion, EMU, väl till. Euron har inte bara förstört ekonomin för Europa, den har mer eller mindre satt hela världsekonomin på knä.

Räknat i bnp är EU världens största ekonomi. Går det dåligt för EU, vilket det länge gjort, går det dåligt för mer eller mindre hela världsekonomin. I dess spår sprider oro, svält och krig ut sig. Tyskland och skatteparadisländer har hittills undvikit recession. Tecken tyder på att också Tyskland nu tappar suget.

Med fraser som ”bara vi tänker positivt går allt bra” duperas vår medborgare. Samtidigt växer statsskulden med en miljon euro i timmen. Regeringen har en omöjlig sits.

Några EU-länder hade förstånd att lämna sig utanför euron. Bland dem England och Sverige, som länge har haft ekonomisk uppgång. Finland går bakåt sjunde året i följd men låtsas varje år se ljus i tunneln.

Statens höga skuldbörda kan skyllas på Jyrki Katainen eller hans rådgivare. År 2007 gick han som finansminister emot talman Sauli Niinistö och tog sju miljarder euro i statslån för att finansiera en skattesänkning som skulle ge mera jobb. Det gick tvärtom. De sju miljarderna växte med högre arbetslöshetskostnader till tio miljarder euro årligen. Nu ansvarar Katainen för hela EU:s utveckling. Halleluja.

Eurons misslyckande var självklart för alla med öppna ögon. Man trodde allt skulle ordna sig som genom ett under. Nu inser man det omöjliga i att ha gemensam ekonomi men självständig politik. En integrering av politiska beslut och valutor ska ingen längre hoppas på. Det visar valet i Danmark nyligen. Danskarna vill inte ens ha ett polisiärt samarbete. EU-motståndet ökar i alla länder. Inget att undra på, då 20 miljoner i EU går arbetslösa.

Grekland och gamla öststater togs för tidigt med i EU. USA ville ha dem med för att skydda dem mot kommunismen. Också Finland borde ha väntat. Vår ekonomi hade god fart uppåt efter djupdykningen på 1990-talet. Fram till EMU-anslutningen 1999 halverades arbetslösheten från 25 procent. I EMU skulle brist på arbetskraft uppstå visste ”experterna”. Medierna höll som vanligt okritiskt med om att måste värva ryssar i S:t Petersburg och höja pensionsåldern.

Det gick som vanligt tvärtom. Arbetslösheten började 2008 brant att stiga och är nu enligt Arbets- och näringsministeriet kring 15 procent och en halv miljon till antalet. Statistikbyråns siffror (10 procent) utesluter långtidsarbetslösa och är därför vilseledande. Nu borde pensionsåldern sänkas för att ge jobb åt ungdomen.

Inget är egentligen billigare i Estland, det är valutorna och socialpolitiken som inte är integrerad. Vi förlorar exempelvis cirka 100 miljoner euro på spritrallyt trots att vi här hemma kan köpa fler flaskor sprit med vår lön än vad esterna kan köpa för sin. 

Vi har ungefär 100 000 balter, främst ester, på vår arbetsmarknad. Att starta stora projekt sätter numera färre hjul i rörelse än tidigare. Bygget av västmetron har som mest 2 000 arbetstagare av vilka hälften är estniska pendlare anställda av underleverantörer som tar folk där det är billigast. Estniska tryckeribranschen har redan tagit död på hälften av våra tryckerier. Dagligen besöker hundratals finländare frisörssalonger i Tallinn eller reparerar bilen där för halva priset. I år väntas polackerna ta över vår tunga transportsektor.

Var ska det sluta?

Att skära här och där och sänka lönerna med fem procent räcker inte. Löner, pensioner och social välfärd måste ner med minst 20 procent. Att hålla löner och pensioner oförändrade år efter år ger bara en obetydlig fördel eftersom alla länder håller tillbaka.

Vår inhemska marknad har allvarligt skadats under EU-åren. Vi köper mest utländska varor från utländska affärer. Enda undantaget är livsmedelsförsörjningen som också naggas i kanterna.

Även om det är genant för EU:s lydigaste elev och dyrt med tanke på statsskulden måste vi så fort som möjligt dra oss ur EMU.

Ulf Johansson

Esbo