Snäv syn

TTIP Christer K. Lindholm ger uttryck för en överraskande snäv syn på frihandelsavtalet TTIP (HBL 27.12). Man behöver bara vända på bladet i tidningen för att i recensionen av Sixten Korkmans bok kunna läsa att den ekonomiska utvecklingen är en följd av politiska val, en dimension som helt saknas i Lindholms betraktelse.
Hittills har vi i Finland trott och förlitat oss på de kreativa, ansvarstagande samhällena med ett decentraliserat beslutsfattande och starka institutioner som de bästa garantierna för ekonomiska och samhälleliga framsteg.
Varför vi gjort detta framgår med all önskvärd tydlighet av Harvard- och MIT-forskarna Daron Acemoglus och James A. Robinsons analys av institutionernas betydelse i den ekonomiska världshistoriens utveckling Why Nations Fail – The Originis of Power, Prosperity and Poverty (2012).
I dag utmanar Vladimir Putins Ryssland öppet hela det liberaldemokratiska samhällsskicket vilket mer eller mindre aktivt också motarbetas av övriga utsugarregimer som dessvärre en stor majoritet av världens befolkning är ett offer för. Skall vi i EU och USA faktiskt sträcka upp händerna och överlåta utformningen av framtidens ekonomiska världsordning i händerna på dylika regimer?
Henrik Lax
Helsingfors