Hållbar stadsutveckling baseras på forskningsresultat

Huvudstadsregionen Urbaniseringen är snabb i hela världen. Även i Finland koncentreras befolkningen i tillväxtcentra. Detta leder till växtvärk av olika slag – det ger tjänstemän och politiker arbete och ruskar om vardagen i områden som tidigare slumrat – samtidigt skapas också möjligheter till allt bättre miljöer samt ekonomiska, vetenskapliga och konstnärliga innovationer.

För att en socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar stadsutveckling ska bli verklighet måste en forskningsbaserad samhällsutveckling och samhällsplanering bli en integrerad del av städernas vardag. Stadsforskningen måste byggas upp så att stadsborna, planerarna, förvaltningen och beslutsfattarna deltar i forskningsprojekten och så att forskningsresultaten bättre kan tillämpas i praktiken. Helsingfors stad samarbetar därför allt intensivare med universiteten för att systematiskt integrera forskningen i stadens utvecklingsarbete.

Helsingfors universitet, Aalto-universitetet och Helsingfors stad har grundat Stadsakademin, ett samarbetsforum för stadsforskning och stadsutveckling. Stadsakademin samlar universitetens och städernas aktörer samt flervetenskaplig och mångkonstnärlig verksamhet under ett gemensamt paraply. Syftet är att skapa ett fräscht, branschöverskridande tänkesätt samt kreativ växelverkan och planering av ett nytt slag.

Stadsakademin inspirerar och engagerar forskare, studerande och stadens olika aktörer att samarbeta inom forskning, undervisning och praxis enligt ett ”co-production of knowledge”-koncept och bildar således en internationellt dragkraftig helhet. Nya lösningar utarbetas tillsammans, bland annat genom samarbetsprojekt, kurser och diskussionstillfällen.

Stadsakademin har särskilt fokuserat på att utveckla huvudstadsregionens campusområden, såsom Gumtäkts vetenskapscampus och Yrkeshögskolan Metropolias blivande campus i Kvarnbäcken. Ett annat aktuellt tema är den växande invandrarbefolkningens behov av boende och tjänster. Det är Stadsakademins uppgift att sammanställa kunskap, identifiera aktörerna och producera nya insikter för stadsplaneringen, stadsutvecklingen och beslutsfattandet i städerna.

Genom Stadsakademin och goda samarbetsprojekt gynnas även företagsverksamheten i regionen. I höstas inleddes till exempel projektet Health Capital Helsinki för att bättre utnyttja och synliggöra den enorma innovationspotential inom livsvetenskap och hälso- och läkemedelsbranschen som finns vid huvudstadsregionens universitet, företag och forskningsinstitutioner samt vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Ett lyckat samarbetskoncept är också Helsinki Think Company, som gynnar uppkomsten av företagsamhet inom universitetsvärlden.

Stadsforskning bedrivs i Finland i skälig utsträckning, men enligt Arbets- och näringsministeriets utredning är forskningen dock splittrad och resurserna små. I utredningen ingår därför en rekommendation om långsiktigt stöd för stadsforskningen, i synnerhet den flervetenskapliga stadsforskningen som kombinerar olika synvinklar.

Stadsakademins mål är att på lång sikt skapa en ny typ av stadsutveckling med större gemenskap, ökat samarbete och relevanta forskningsresultat som bättre kan utnyttjas. Det är så vi vill stödja en hållbar utveckling i våra växande städer.

Jari Niemelä

Professor i stadsekologi, dekanus
Helsingfors universitet

Antti Ahlava

Professor i arkitektur, vicerektor
Aalto-universitetet

Marja-Leena Rinkineva

Näringslivsdirektör
Helsingfors stad